Михајловићева: Још 310 милиона динара за завршетак реконструкције фабрике воде у Ужицу

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић потписали су данас уговор вредан 310 милиона динара за другу фазу реконструкције и доградње фабрике воде у Ужицу, која ће омогућити да се 70.000 грађана Ужица до краја 2018. године поново снабдева водом с акумулације “Врутци“.

 

 

У згради Владе данас је потписан и Уговор о извођењу радова који су потписали потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић, градоначелник Ужица Тихомир Петковић и у име извођача, конзорцијума на челу са предузећем “Јединство” из Севојна, директор те фирме Мића Мићић.

 

Од укупне вредности радова у другој фази која износи 309,8 милиона динара, око 20 милиона динара обезбедиће Град Ужице из свог буџета a 290 милиона финансира Влада преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

 

“Циљ Владе Србије је да сваки град у Србији има здраву пијаћу воду. Кад сам у децембру била у Ужицу, рекла сам да је Министарство обезбедило новац у буџету и да ћемо ове године трајно решити питање водоснабдевања у Ужицу. Данас смо потписали уговор за радове у другој фази вредне 310 милиона динара, са циљем да за осам месеци, колико по уговору трају радови, фабрика изграђена пре 38 година буде комплетно реконструисана и да 70.000 грађана Ужица могу поново да се снабдевају водом с акумулације “Врутци”, рекла је Михајловићева после потписивања уговора у Влади Србије.

Она је додала да од извођача очекује да, као и у првој фази, радове заврши, у договореном року и квалитету, како би грађани Ужица добили фабрику која ће служити и будућим генерацијама Ужичанки и Ужичана.

 

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић, рекао је да је реконструкција и доградња фабрике воде најважнији пројекат за ову генерацију Ужичана и да решава проблем водоснабдевања за генерације које долазе. “Хвала председнику Србије Александру Вучићу, потпредседници Михајловић и Влади Србије што су издвојили 5,5 од укупно шест милиона евра за овај пројекат”, рекао је Петковић.

Директор “Јединства” из Севојна, Мића Мићић, рекао је да је ова компанија, која је реализовала и прву фазу радова, спремна да заврши пројекат у целости. “Нема рaзлога да пројекат не буде реализован у року, имамо капацитет за то и следеће недеље могу да почну радови”, додао је Мићић.

Радови у другој фази реконструкције и доградње постројења за пречишћавања воде “Петар Антонијевић” у Ужицу, подразумевају увођење у технолошки процес прераде воде технологију филтрирања воде филтерима са активним угљем, који потпуно елиминишу утицај алги, чиме ће се омогућити потпуно безбедно коришћење воде из акумулације Врутци. За то је неопходно изградити комплетно нов објекат са одговарајућом опремом и лабораторијом, што ће бити урађено кроз другу фазу радова, као и завршетак реконструкције старих објеката, пешчани филтери и таложници.

 

Прва фаза радова са укупним улагањем од 400 милиона динара, од којих је 360 милиона обезбедило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, реализована је у 2017. години. Са радовима изведеним у првој фази добијена је значајно побољшана технолошка линија прераде воде, сигурност у снабдевању града водом и уграђена најсавременија опрема за третман вода.

Повезане Вести

Прочитај све вести