Обележен почетак градње 20 станова за избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине у Севојну

Потпредседник Владе Републике Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Ивица Дачић присуствовао је данас почетку радова на изградњи 20 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске у Севојну у оквиру Регионалног стамбеног програма.

„Овде у Севојну, данас, обележавамо почетак градње 20 станова за избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине. Потпројекат 4, чији део је и ово градилиште, вредан је више од 13 милиона евра и предвиђа укупно 661 стамбено решење: 30 монтажних кућа, 261 стамбену јединицу, 300 пакета грађевинског материјала и 129 сеоских кућа. У овом потпројекту, вишестамбени објекти градиће се у 13 јединица локалне самоуправе. Градилишта су већ отворена и у многим општинама – у Голубинцима, Зрењанину, Брусу, Бору, Ариљу, Неготину, Темерину, Кладову и Лозници. Завршетак свих тих радова очекује се до краја године“, рекао је овом приликом Дачић и додао: „Важну улогу у остваривању овог Програма имају јединице локалне самоуправе, које су показале спремност и иницијативу да учествују и, овом приликом им захваљујем на томе. Ово је посебно важно када се има у виду да се већина избеглих лица одлучила за трајну интеграцију у Републици Србији, јер нису у могућности да у потпуности остваре своја права у државама порекла. Досадашња сарадња са државама партнерима у реализацији Програма представља значајну прекретницу у односима у региону, али на том путу све државе морају подједнако испуњавати своје обавезе у погледу трајних решења за избеглице. Превазилажење ових отворених питања је од суштинске важности. Само њиховим решавањем можемо да зацелимо старе, али још увек живе ране, и кренемо на пут напретка и сарадње. Тај пут сарадње ће бити користан свим државама и довешће до исписивања нових страница историје. Не треба да се бојимо да испишемо те странице.“

 

Град Ужице је за изградњу 20 станова у Севојну, за грађевинско земљиште и комунално опремање определио око 100 хиљада евра, док је укупна вредност пројекта 410 хиљада евра. Финансијска подршка за изградњу објекта обезбеђена је кроз донаторска средства Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе, а Комесаријат за избеглице и миграције обезбедио је одговарајући пројекат за финансирање у оквиру Програма.

„Захваљујући сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и УНХЦР-ом и финансијским средствима које су обезбедили Европска унија и међународни донатори реализовано је низ пројеката у нашем граду са циљем да се пружи подршка избеглим лицима. На основу свега што је до сада урађено, можемо слободно рећи да је Ужице једна од најуспешнијих локалних самоуправа по питању решавања стамбеног збрињавања избеглих лица“ рекао је градоначеник Ужица Тихомир Петковић и додао да су изградњом две зграде у Севојну стамбено збринуте 34 породице, а још 32 породице добиле су помоћ у грађевинском материјалу за самостално решавање стамбеног питања. У све наведено уложено је преко 700 хиљада евра.

 

„У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и међународним донаторима у Ужицу је рализовано и неколико важних пројеката: економско оснаживање 42 породице кроз развој сопственог бизниса, укупне вредности око 90 хиљада евра, затим око 1600 корисника добило је и пакете хране и једнократну новчану помоћ“, рекао је Петковић и додао да „реализацијом потпројеката IV, тзв талас IV и изградњом 20 станова у згради чија је изградња у току и на којој данас обилазимо радове, као и још 10 станова који су планирани реализацијом потпројекта V, на основу евиденције којом располажемо, требало би да у потпуности буду решена стамбена питања избеглих лица на територији града Ужица. С тим у вези, у току је тендер за потпројекат V, односно талас V и очекује се да до краја године крене изградња и тих станова.“

„Средства које држава опредељује кроз буџет су веома значајна и свакога дана у последњих 10 година се усели 5 породица“ истакао је Владимир Цуцић из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и додао да ће се до краја године у 70 општина и градова у Србији решити проблем стамбеног збрињавања избеглица.

 

На крају церемоније директорка Народног музеја Славица Стефановић је потпредседнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу сомболично уручила пасош Ужичке републике.

 

Повезане Вести

Прочитај све вести