Настављени археолошки радови на ужичком Старом граду

Прва фаза радова на конзервацији и реконструкцији ужичке тврђаве завршена је прошле године и њих је финансирало Министарство културе са око 6 милиона динара. Ове године је изостала подршка Министарства, али је Град Ужице издвојио 5 милиона динара у свом буџету и наменио их за наставак ових радова.

Марија Алексић Чеврјаковић археолог краљевачког Завода за заштиту споменика културе је овим поводом навела да Завод, у оквиру ове фазе радова на пројекту ревитализације ужичког града са подграђем, изводи и заштитна археолошка истраживања на подручју улазне капије и моста, будући да је тај простор једини остао недефинисан приликом радова које је Завод изводио 70-их и 80-их година, а у циљу комплетније презентације самог ужичког града и улаза у њега.

„Радови трају више од недељу дана и надамо се да ће до краја седмице бити готови, будући да је простор ограничен са једне стране литицом са друге стране стеном. Овај простор није истраживан тако да смо највероватније пронашли остатке везане за мост који је водио у ужички град као и остатке улазног зида у коме се налазила капија“, рекла је Алексићева.

Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић је приликом обиласка радова рекао да се „тенденција радова и обогаћивање садржаја, на најзначајнијем ужичком симболу, нашој средњовековној тврђави, ових дана интезивно наставља у више праваца.“

„Тренутно су у току радови на даљим археолошким испитивањима који су настављени након више од три деценије, многе нове димензије се откривају и омогућавају нам да комплетније створимо слику о изгледу и начину функционисања нашег града у прошлости“, истакао је Нешић и додао да је важно истаћи да ће се наставити и наредних година са радовима на даљој конзервацији Старог града као једног вишегодишњег свеобухватног дугорочног стратешког пројекта.

„Град Ужице је завршио јавну набавку и кренуо са извођачима у радове на постављању два јарбола на којима ће се вијорити заставе Републике Србије и Града Ужица, што је још једна потврда наше опредељености да покушамо да вратимо култ заставе и поштовања према институцијама“, рекао је Нешић.

Нешић је навео и да наредних дана крећу радови на постављању зип лајн система, чија почетна станица ће бити на платоу испред улазне капије Старог града, а да се очекује да ће систем бити постављен у наредних месец дана.

 

Повезане Вести

Прочитај све вести