Министар Љајић обишао ужички Стари град

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић данас је, заједно са градоначелником Тихомиром Петковићем посетио ужички Стари град. Градоначелник Петковић је министра Љајића упознао са идејним пројектом о ревитализацији Старе тврђаве и изградње нових објеката који би овом простору дали нове садржаје и омогућили му да постане атрактивна туристичка дестинација.

Захваљујући се министру Љајићу на још једној посети Ужицу и његовој заинтересованости и разумевању које исказује за ужичке пројекте у области туризма, Петковић је навео да је ово министарство, у последњих неколико година, уложило око 500.000 евра:

„И ево данас, министар је дошао овде на Стари град да се упозна са оним шта смо ми замислили да реализујемо на овом простору, и то не само оно што је планирано у вези са конзервацијом тврђаве, већ и са оним што је усмерено ка туризму. Идеја је да Стари град учинимо занимљивим туристима, са знатно више туристичких и културно историјских садржаја. Показали смо министру Љајићу идејна решења, која је израдио познати архитекта Бране Митровић, и то висећег моста, будућег ресторана који би требао да буде у стаклу, затим Дубровачког старог друма који је пролазио поред ових зидина. Претпостављена вредност планираних радова је 600.000 евра и надам се да ћемо и за њихову реализацију од министарства имати финансијску подршку. “

Министар Љајић је Ужице, заједно са Златибором, издвојио као важну туристичку дестинацију коју Србија поседује:

„Златибор спада у топ пет српских туристичких дестинација, али сматрамо да морамо да привучемо већи број, нарочито иностраних гостију, јер је тај број још увек недовољан и треба да учинимо све да однос ту променимо. А то може само тако што ћемо створити квалитетнију туристичку понуду. Наша истраживања зашто странци посећују и шта им се свиђа у Србији , показују да је на првом месту њихова одушевљеност културним наслеђем које имамо, а затим следе гостопримство и гастрономија.

У том смислу, овај пројекат је интересантан и то не само за Ужице већ за цео овај регион. Чињеница је да велики број туриста долази на Златибор, пролази кроз Ужице и онда је ово јединствена прилика да их задржимо да буду гости Ужица и обиђу ужичке туристичке атракције. Ово је огроман ресурс и ми желимо да га ставимо у функцију. Као министарство, спремни смо да учествујемо у његовој реализацији са одређеном количином финансијских средстава, тако да, уз све што је изграђено и што поседује, Ужице постане једна препознатљива туристичка дестинација.“

Повезане Вести

Прочитај све вести