Обновљена Ружића чесма у Великом парку

На иницијативу Народног музеја у Ужицу обновљена је Ружића чесма у Великом парку. Овај источник обновљен је на стогодишњицу од смрти Доброслава Ружића, задужбинара који је са супругом Олгом подигао чесму пре 140 година.

 

Чесму посвећену старом професору гимназије открили су заменик градоначелника Немања Нешић и унук Добросава Ружића, имењак свог деде, Добросав Ружић.

 

По речима заменика градоначелника Немање Нешића  Ружић је био присталица династије Карађорђевић, а угледна звања стекао је радом у министарству просвете где је био саветник, а једно време и министар. Многи не знају да је управо Ружић сачувао од пропадања Мирослављево јеванђеље.

 

Имењак свог деде Доброслав Ружић изразио је велику захвалност Граду и Народном музеју што су успели да обнове чесму коју су његови деда и баба подигли пре 124 године.  Обновљени су камени делови око чесме, источник више није обрастао маховином. Такође, до сада се вода у чесми спуштала са извора из шуме, а реконструкцијом чесме доведена је вода из градског водовода.

Директорка Народног музеја Славица Стефановић истакла је да је обнова коштала 340 хиљада динара, као и да је су реконструисане клупе око чесме. Такође је нагласила и да је део гранитних коцки замењен, а урађена је реконструкција водоводне мреже и доведена је градска вода у чесму. Стефановићева је додала и то да се планира реконструкција аутентичног извора како би чесма у потпуности изгледала као некада.

Повезане Вести

Прочитај све вести