Изградња атарских путева важан предуслов за јачање пољопривредне производње

У периоду од 2015. до 2017. године средствима које је определило Министарство пољопривреде у износу од 35 миниона динара у Ужицу је урађено 36км нових атарских путева. Успостављање сеоске инфраструктуре један је од важних предуслова за јачање пољопривредне производње, посебно у удаљеним подручијима. У сарадњи са саветима Месних заједница радило се на изради лабората и утврђивањем приоритета. 

 

У предходном периоду асфалтиран је велики део Лужничке долине, урађен и велики број прилаза у Рибашевини, Равнима и северни део који се односи на Биоску, Стапаре и тај предео – рекао је директор ЈП „Ужице развој“ Никола Максимовић.

 

Нови закон о путевима који је усвојен у овој години доноси и новине када су у питању атарски путеви. Директор Максимовић наглашава да по новом закону сви некатегорисани путеви морају бити уписани, направи комплетан списак, да се попишу, као и катастар улица који се управо ради тако да ћемо у будуће имати комплетан списак свих улица и путаве. Морају се обићи све Месне заједнице и пописати сви путеви и улице како би одржавање, рехабилитација и планирање радова било што ефикасније. Пре око два месеца кренули смо са обиласком свих Месних заједница, формиран је тим и тренутно правимо списак некатегодисаних путева који Градска управа и Градско веће мора да усвоји и након тога ми као управљачи путева бићемо одговорни за њихову санацију и реконструкцију.

 

Велики број удаљених сеоских домаћинстава захваљујући раду на атарским путевима добило је спону са главним магистралним путевима, што олакшава живот на селу, поготово домаћинствима који се баве искључиво пољопривредом.

 

Обзиром да се ради о јако удаљеним деоницама настојимо да квалитет радова буде максималан. Наравно, постоје и атарски путеви које поправљамо више пута услед појачаних падавина. На терену који има процедне воде долази до додатних проблема и морамо да реагујемо.

 

Како ове године Министарство није определило средства за некатегорисане и атарске путеве град Ужице је издвоио средства из свог буџета за ову намену и то по 4 милиона за 4 путна правца.

Повезане Вести

Прочитај све вести