Одржана јавна расправа о Плану Стари град

На јавну расправу, поводом израде Плана детаљне регулације за подручје Старог града у Ужицу, дошли су многи грађани и активно учествовали са својим примедбама и сугестијама. Велико интересовање за урбанистичко решење овог потеза, потиче од тога јер су Ужичани веома поносни на своју средњовековну тврђаву, која ће у наредном периоду постати права туристичка дестинација. ЈП Ужице развој израдиће овај битан докуменат, а пре његовог усвајања, биће одржан и јавни увид.

Вредност Плана детаљне регулације Стари град је 44.900 еура, од чега ЕУ ПРО финансира 15 000, а град Ужице остатак од непуних 30.000 еура. План ће регулисати три аспекта, од чега је први успостављање комуникационе везе између магистралног пута и саме тврђаве, кроз изградњу пешачког моста.

„Град Ужице је аплицирао за ова средства, и имао је један од најинтересантнијих планова, имајући у виду колики је значај Старог града за сам идентитет Ужица, али и за развој туризма и његову комерцијализацију“, каже Виктор Вељовић, програмски сарадник из ЕУ ПРО.

Грађани Ужица одувек имају велико интересовање за развој ове локације, па су то и данас доказали, кроз јавну расправу. Упућене су неке примедбе, али и велики број предлога, који ће бити сагледани и ако је могуће, уклопљени у сам план.

Више година уназад, град Ужице и Завод за заштиту споменика културе Краљево раде на ревитализације ове средњовековне тврђаве. Прва фаза подразумевала је хитну конзервацију тврђаве, а друга превентивну заштиту. Још око 60 милиона динара потребно је да се овај пројекат приведе крају.

„Све ово што смо данас чули је веома корисно, јер град има одређену идеју да уреди Стари град и да осмисли на који начин ће се ово културно добро користити“, каже Иван Милуновић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Иначе, планирана је изградња прилазног моста са магистрале до Старог града, затим забавни, рекреативни и комерцијални садржаји, као и све остало што ће допринети да тврђава, која је симбол Ужица, постане права туристичка атракција, од које ће један број Ужичана и живети.

 

Tv Lav Plus

Повезане Вести

Прочитај све вести