Одржан други интернационални семинар и конференција под називом „Сарадња јавних сервиса – јавно и заједничко вођење јавних простора“

Пројекат  RECOV    /REthinking Colaborative Values for Public services    започео је са реализацијом  у фебруару 2018.године када су договорени и сви партнери и активности које ће бити спроведене у периоду од 2018.  до 2020. године, а у циљу осмишљавања најбољих начина директног укључивања грађана, партиципацију и алата заједничке сарадње свих јавних сервиса у процесу креирања развоја градова и локалних заједница. Град Ужице, уз учеснике из  Македоније (oрганизација Алда  и општина Центар, Скопље) , Румуније, Литваније, Португала,  Француске, Словеније, Италије и Албаније  је партнер и активан учесник, који  даје допринос  темама и размени искустава. Као и на  првом међународном догађају у Македонији, главни носиоци активности пројекта  су  Општина Центар из Скопља, Македонија и АЛДА међунарродна организација /European Association for Local Democracy – седиште у Македонији. Све активности предвиђене пројектом подржане су и у косарадњи са Програмом Европске уније – Европа за грађане и грађанке.

У Италији, градовима  Santorso и Schio, у периоду од 16-18.01.2019. одржана је друга активност пројекта RECOV –Други интернационални семинар и конференција под називом „ Сарадња јавних сервиса – јавно и заједничко вођење јавних простора“. Тим из Ужица сачињавале су: Ружа Пенезић, координатор за урбанизам и развој ЈПУжице развој, Гордана Савић представник Центра за људска права и демократију, и Бојана Оташевић  одборник и локални активиста испред Градске општине Севојно.

Учешће тима из Ужица било је запажено током свих активности : радионица, планираних студијских посета, округлих  столова,  панел дискусија и  презентација.

 Другог радног дана, Тим из Ужица је имао улогу панелисте на Јавној међународној конференцији на тему:  Smart cities and sharing citiesWhy local communities should engage in coworking spaces ,  oдносно  Паметни градови који деле своје идеје: Како локална самоуправа  може отворити и остварити сарадњу са грађанима у стварању заједничког простора.  Као одличан пример добре праксе који је  требало истаћи, био је документ  ’’Стратегије интегралног развоја централне градске зоне града Ужица’’ који је настао у сарадњи са GIZ/AMBERO-ICON у оквиру пројекта Унапређења управљања земљиштем на нивоу локалних самоуправа , и важи за период до 2030. године.

Тим је у презентацији истакао  партиципацију грађана, користећи неформалне инструменте у планирању развоја града који подразумева различите методе њиховог  укључивања .  У приказу овог документа акценат је дат на различите структуре грађанства које су биле укључене у вишестепени процес усклађивања (техничке радионице,јавна презентација и партиципација), након чега је уследила и верификација у скупштини и информација о приоритетима деловања, мерама и корацима у реализацији. Истакнуто је да је највећа предност овог документа што директно повезује све јавне сервисе и грађанство у заједничком планирању даљег развоја њиховог града. Такође,  учесницима панел дискусије и свим присутнима подељен је материјал  на енглеском језику из ког су могли детаљно да се информишу о стратегији и њеном моделу, и  уоче бројне предности оваквог вида транспарентног планирања.

Одговор на тему саветовања нашао се у једној од пет интегралних мера у оквиру Стратегије – ЈАЧАЊЕ МРЕЖА, СИНЕРГИЈЕ И САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ЛОКАЛНИХ АКТЕРА И ПРЕДУЗЕЋА

Презентација и панел излагање били су изузетно примећени и како други учесници кажу, инспиришући за  многе учеснике из других земаља.

Током следећих активности, тим је такође узимао значајну улогу  у вођењу радионица и излагањима везаним за методологију заједничког планирања простора и косарадњу свих јавних сервиса у корист грађана.

Последњег дана,  организована је студијска посета МЕГАХАБ-у у Скију, који је заједнички  простор за развој идеја и малих бизниса локалног становништва. Закључак је да је ово модел сличан ужичком „Бизнис инкубатор“ центру, али да се више водило рачуна о искоришћеном простору и уштеди материјала. 

Семинар-конференција завршена је у планирано време, уз евалуацију учесника чији је комплетни утисак јако добар.

“Collaborative public services” focuses in particular on the building and managing of public co-working spaces and co-housing, 16 – 18 January 2019, Santorso, Italy

Повезане Вести

Прочитај све вести