У недељу, у поноћ, Ужице прелази на воду са Врутака

Све активности које су предузете од последње Заједничке седнице Градског већа и Градског штаба, а у вези са почетком коришћења сирове воде са акумулације „Врутци“, обављене су у планираном обиму. Реализовани послови створили су услове да се у недељу, у 24 часа, пређе на водоснабдевање водом са Врутака. По уласку те воде у водосистем, према законским одредбама, она се мора прогласити водом само за санитарно-хигијенске потребе док се не ураде три узастопне анализе прерађене воде. На седници је усвојен и план који дефинише поступања у случају ниских температура и снежних падавина, као и оквирни распоред локација и начину испоруке цистернама пијаће воде грађанима, привреди и установама.

Члан Градског већа, Драгољуб Костић навео је да су се после пет година стекли услови да Ужице поново почне да користи воду са Врутака за пиће:

„Вода из акумулације Врутци сада ће долазити на новоизграђено, реконструисано и модернизовано постројење за прераду воде „Петар Антонијевић“ на Церовића брду. Оно је добило нове технолошке линије тако да је у потпуности спремно да преради воду из Врутака. Град је добио једно стабилно постројење за прераду воде у чијем финансирању су учествовали Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са 650 милиона динара, град Ужице са 80 и Водовод са 50 милиона динара.

Законске одредбе одређује процедуру која тражи да се вода прогласи прво за санитарно-хигијенску, а да се тек онда, после три узастопне добре анализе, прогласи пијаћом водом. У том периоду, грађани ће бити снабдевани пијаћом водом цистернама и флашираном водом.“

 

 

Директор Водовода, Душко Љујић истакао је да ће ово комунално предузеће урадити све што је потребно у њиховом делокругу обавеза и да је спремно да у недељу, у поноћ, пусти воду са Врутака. У недељу ће бити присутан у постројењу пројектански тим који ће надзирати пуштање воде, као и представници извођачи. Први резултати за анализу биће узети у понедељак и Љујић очекује да ће резултати бити позитивни јер су све досадашње анализе показале да је вода доброг квалитета, те да ће око 20. фебруара бити проглашена водом за пиће.

Говорећи о организацији у периоду до 20. фебруара, Зоран Милитаров, заменик начелника Штаба, нагласио је да су све активности квалитетно спроведене, да је обезбеђен довољан број цистерни и возача за снабдевање пијаћом водом и локацијама на којима ће се то реализовати, као и начин обавештавања грађана.

План испоруке пијаће воде можете преузети ОВДЕ

Повезане Вести

Прочитај све вести