Градски превоз ускоро и на Google мапи

ЈП „Ужице развој“, одељење за саобраћај, управљање путевима и развој, у наредном периоду у сарадњи са канцеларијом ИТ е управом под покровитељством UNDP, спроводиће мере као би се систем јавног превоза на територији града Ужица имплементирао у апликацију Google Maps. План нам је да краја месеца јуна текуће године, корисници јавног превоза града Ужица имају информације преко поменуте апликације.

 

Из Иницијативе „Дигитална Србија“ наводе да ће у наредном периоду подржати уводјење те услуге и у Београду, Суботици и Ужицу.

 

Иницијатива „Дигитална Србија“ најавила је данас да ће у сарадњи са својим партнерима реализовати две идеје које су градјани предложили током кампање „Будимо паметни“ и подржали кроз интернет гласање, а које ће унапредити јавни превоз и олакшати процедуре за промену вртића.

У саопштењу се подсећа да је пре неколико месеци та непрофитна организација, у оквиру кампање „Будимо паметни“, позвала градјане Србије да се укључе у разговор о томе шта би све дигитална технологија могла да унапреди у друштву.

 

Након консултација са надлежним институцијама, чије услуге могу бити унапредјене помоћу дигиталне технологије, изабрана су два решења која ће бити подржана и то укључивање система јавног превоза у најпопуларнији интернет сервис за навигацију Гоогле Мапс, као и унапредјење интернет платформе која родитељима деце из целе Србије може да олакша савладавање компликоване процедуре за промену вртића.

 

Медју 30 идеја, које је највећи број градјана подржао кроз интернет гласање, нашло се неколико предлога који се односе на унапредјење информисаности у домену јавног превоза у различитим градовима.

 

Медју њима је била и идеја Милоша Бошковића из Ниша који је уместо развоја нових сложених решења предложио једноставно коришћење постојеће платформе Гоогле Мапс за дељење информација о јавном превозу са градјанима.

 

Водјена овом идејом Иницијатива „Дигитална Србија“ је у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Канцеларијом за ИТ и еУправу, контактирала локалне самоуправе и градске агенције за саобраћај како би се подаци о јавном превозу у што већој мери учинили доступним за коришћење градјанима.

 

У склопу ове иницијативе, биће пружена техничка подршка надлежним институцијама да се подаци о јавном превозу обезбеде и отворе за бесплатно коришћење свим градјанима који имају приступ интернету.

 

То значи, како је наведено, да ће до краја године градјани у неколико градова у Србији моћи да своје коришћење јавног превоза планирају користећи апликацију Гоогле Мапс.

 

Овај систем је до сада реализован са више од 800 агенција за јавни превоз у свету, укључујући и оне у околним земљама као што су БиХ, Хрватска, Северна Македонија, али не и у Србији.

 

Како је исталнуто, залагањем Дирекције за јавни превоз Града Ниша, овај град је први у Србији чији јавни превоз је већ од сада доступан за коришћење градјанима кроз Гоогле Мапс.

 

И крагујевачка Градска агенција за саобраћај је у завршној фази припреме система, па се ускоро може очекивати и крагујевачки јавни превоз на Гоогле Мапс.

 

Из Иницијативе „Дигитална Србија“ наводе да ће у наредном периоду подржати уводјење те услуге и у Београду, Суботици и Ужицу.

 

Други изабрани предлог у оквиру иницијативе „Будимо паметни“ је проналажење дигиталног решења које би олакшало премештање деце из вртића у вртић.

 

Градјани су као проблем утврдили да се распоредјивање деце у вртиће често заврши избором локација које не одговарају родитељима, па се многима дешава да се вртић у који је дете уписано налази сувише далеко од куће или места где родитељи раде.

 

Према тренутном систему, да би преместили своју децу, родитељи морају да се повежу са другим родитељима који желе трансфер и на тај начин реше ову ситуацију.

 

Дигитални аспект би ову процедуру олакшао кроз алгоритме који јасније доводе у везу потребе за премештајем и могу да комбинују и више деце одједном.

 

Решење овог проблема за Нови Сад већ постоји, креирао га је новосадски програмер Душан Орловић.

 

Он је на адреси www.премести.се направио једноставну платформу која је помогла Новосадјанима да превазидју овај проблем тако што је генерисала низ од неколико родитеља који су исказали жељу за премештајем детета и повезала их како би трансфер деце у целом низу довео до идеалног распореда.

 

Иницијатива „Дигитална Србија“ ће у сарадњи са својом чланицом, компанијом Вега ИТ из Новог Сада, на истој адреси развити нови сајт који ће омогућити свим родитељима из Србије да могу лакше и брже да додју до вртића који им одговара.

 

Повезане Вести

Прочитај све вести