Студентски дом у Крчагову добио прве станаре

Студентски дом који је изграђен у кругу бивше касарне у Крчагову добио је прве станаре. По речима Миливоја Ристановића директора Студентског центра у Ужицу у дому су тренутно усељени бруцоши који су добили место преко конкурса.

Миливоје Ристановић директор Студентског центра у Ужицу

„На велико задовољство Града Ужица, студената, запослених у Студенском цетру, Министарства просвете, науке и технолошког развоја данас смо отворили Студенски центар у Крчагову. За почетак смо уселили бруцоше, а за десетак дана планирамо да преселимо и постојеће студенте из дома у Турици. Први део опремања Студенског дома је завршен, собе су комплетно опремљене, док је потребно извршити набавку кухиње и вешернице. Надамо се да ћемо те радове завршити до краја године“, рекао је Ристановић и додао:

„51 бруцош је добио дом преко конкурса Министарства просвете науке и технолошког развоја и имамо пријављених 67 студената у старом дому у Турици, који користе право од прошле године, а у току је и конкурс за студенте виших година. Капацитет дома је 274 места, 272 за студенте и 2 места за особе са ивалидитетом.“

Капацитет новог дома је 274 места, 272 за студенте и 2 места за особе са ивалидитетом

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да је ово важан дан за развој високог школства у Ужицу, важан дан за свеукупан развој нашег града. У изградњу дома је уложено око 2,35 милиона евра, од чега је Министарство просвете обезбедило 2,2 милиона, 100 000 евра је учешће Града Ужица и око 50 000 евра је обезбедио Студентски центар.

„Ужице је финансирало пре свега радове везане за прикључивање дома на мрежу Градске топлане, затим изградњу нове инфраструктуре и обезбеђење прикључка на струју. На овој локацији ми добијамо још један важан аргумент ка Министарству просвете и Влади Републике Србије да што пре кренемо у даљи развој високог школства онако како смо то у последње две године и договорили“, навео је Петковић и додао да градско руководство има чврсту решеност да овај део бивше касарне стави у функцију развоја школства, развоја младих и развоја града.

2,35 милиона евра је коштала изградња дома

„274 студента ће моћи да у овом дому користи услуге које су на највишем нивоу и моћи ће да похађају за годину-две и нова одељења факултета на локацији која је на 100 метара од дома. Иако је у току изградње било проблема везаних за извођаче радова који су отишли у стечај, Град Ужице је све време у договору са надлежним министарством био спреман да помогне. Преузели смо одређене радове који нису били наша уговорна обавеза, попут накнадних радова на крову, али смо спремни и да помогнемо уколико се јаве било какви други проблеми, мада не очекујем да ће их бити“, рекао је градоначелник.

По речима градоначелника Град Ужице је планирао да наредне године уложи средства и за партерно уређење простора испред дома.

Када је реч о плановима везаним за објекте, сада већ бившег Студентског дома у Турици, градоначелник је навео да ће одлука о томе бити донета ускоро, након консултација са Министарством просвете, а да ће свакако бити у функцији развоја Турице.

Нове станарке Студентског дома у Крчагову

Нове станарке Студентског дома у Крчагову су рекле да су веома задовољне условима смештаја који су, по њиховим речима, веома слични, ако не и бољи у односу на смештај у Студентском дому у Београду, популарном „Студењаку“, а свакако далеко бољи од смештајних капацитета у Турици.

Повезане Вести

Прочитај све вести