Донацијом града Харбина Ужице добило спортско-рекреативни центар на Пори

Насеље Пора од јуче може да се похвали једним од најквалитетнијих и најлепших спортских комплекса. Из ужичког братског града Харбина стигла је донација вредна око 300 000 евра за уређење и опремање овог спортско-рекреативног центра. Председник Градског народног конгреса Харбина Џао Минг и градоначелник Ужица Тихомир Петковић свечано су, извођењем почетног ударца на фудбалској утакмици односно подбацивањем лопте на кошаркашкој, отворили фудбалски и кошаркашки терен.

Подсетимо да су прошле године градоначелник Ужица Тихомир Петковић и градоначелник кинеског града Харбина Сун Џ потписали су Споразум о братимљењу, а у знак пријатељства у насељу Пора је озваничена Харбинска улица и отворен Парк пријатељства. Том приликом делегација Харбина је исказала намеру да овај парк опреми неопходним мобилијаром и додатним садржајима, као и да финансира реновирање кошаркашког и фудбалског игралишта која се налазе у склопу парка, све у функцији спортских активности, пре свега најмлађег становништва овог дела града.

До братимљења ова два града дошло је на иницијативу Линде Вонг, председнице Jихaи групе која је пре три године донирала средства за изградњу вртића на Пори, као и Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике Србије.

„Спортско-рекреативни центар на Пори опремљен је најсавременијом опремом, чија је укупна вредности око 300 хиљада евра. Овом приликом се у име грађана Ужица захваљујем градоначелнику Харбина и његовим сарадницима на поклону који ће нас увек подсећати на пријатељство и побратимство наша два града.“-навео је на отварању градоначелник Ужица.

Почетни ударац на фудбалској утакмици извео је прдседник Градског народног конгреса Харбина Џао Минг

„Драго ми је што представљам Харбин и што сам данас у Ужицу. Видим да је у веома кратком року урађено све што је договорено и то представља симбол пријатељства наша два братска града. Надам се да ћемо и у будућности имати сарадњу у многим областима као што је култура, спорт можда да неке пројекте заједно реализујемо.“ – рекао је овом приликом председник Градског народног конгреса Харбина Џао Минг и додао да поред града Ужица, Харбин има преко 60 братских градова по целом свету.

Подбацивањем лопте од стране градоначелника Петковића почела је прва утакмица на реновираном кошаркашком игралишту

Након отварања спортског комплекса, у Харбинској улици су фудбалери Слободе уручили председнику конгреса Мингу дрес са бројем 10 и исписаним називом Харбин на кинеском, а затим му у истој улици показали мурал, дело навијача Слободе, који симболизује пријатељство Ужица и Харбина.

У дворишту вртића „Јихаи Мама Вонг“ посађено је дрво пријатељства као симбол зближавања два града.

Малишани из вртића „Јихаи Мама Вонг“ су госте из Кине поздравили приредбом.

Делегација из Кине је затим погледала сталну музејску поставку Ужичка република, где су им симболично уручени пасоши Ужичке републике са њиховим именима.

Повезане Вести

Прочитај све вести