Почели радови на реконструкцији зграде Народног позоришта

Почели су радови на реконструкцији зграде Народног позоришта у Ужицу у циљу побољшања енергетске ефикасности. Радови су суфинансирани од стране Европске уније кроз Програм подршке развоју општина. Укупна вредност инвестиције је 225 000 евра од којих 150 000 финансира Европска унија, а остатак Град Ужице.

Укупна вредност радова на реконструкцији Народног позоришта је 225 000 евра

Радови, који су због недавно завршеног 24. Југословенског позоришног фестивала, почели тек пре неколико дана, по речима градоначелника Ужица Тихомира Петковића, трајаће до марта наредне године.

„Предвиђена је замена фасадне столарије, како на канцеларијском простору тако и у холовима, који су изузетно високи, са великим стакленим површинама. Планирано је постављање термоизлозације са унутрашње стране зидова Позоришта, у сали и канцеларијском простору. Након реконструкције биће значајно смањени трошкови грејања и повећана енергетска ефикасност објекта.“-навео је градоначелник.

Како је зграда ужичког Народног позоришта део целокупне амбијенталне целине Трга партизана радови се изводе уз претходно добијену сагласност Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

Градоначелник Петковић је навео да се планира и конверзија котларнице Народног позоришта на еколошки прихватљиве енергенте, али како ти радови коштају више стотина хиљада евра, тражиће се могућност суфинансирања кроз неки од донаторских програма.

Директор технике и инвестиционо-техничког одржавања Народног позоришта Ужице Маријана Зорзић Петровић је навела да ће пробе представа за време радова бити измештене са Велике сцене на Малу сцену и у пробну салу, док ће представе бити игране на Малој сцени и у Културном центру на Златибору.

 

Повезане Вести

Прочитај све вести