Projektanti Saobraćajnog instituta CIP užičkoj vlasti prezentovali projekat autoputa Beograd – Sarajevo, kroz Užice važna deonica

 
 

 

Predstvanici CIP-a  su ovom prilikom upoznali gradsko rukovodstvo sa predlogom kuda bi trasa autoputa od Požege do Višegrada trebala da prođe.

Izgradnjom autoputa Kuzmin Sremska Rača na čijem projektu takođe radi stručni kadar saobracajnog instituta CIP, kao i izgradnjom deonice Požega –  Kotroman na teritoriji RS stvoriće se takozvani prsten, istakao je Novica Stevanovic  direktor Zavoda za saobraćajnice CIP-a. (Beograd, Kuzmin, Bijeljina, Brčko, Tuzla, Sarajevo, Višegrad, Kotroman, Užice, Čačak i Beograd)

Sto se tiče Grada Užica, dužina autoputa Pozega – Kotroman bi iznosila oko 60 kilometara. Prema projektu ova deonica bi se vezala u Prilipcu na autoput Beograd-Južni Jadran, a od Prilipca bi jedan deo išao ka Boljarima, a drugi deo pored Požege i Užica ka Kotromanu.

Stevanovic je ovom prilikom izjavio da je trasa koja će prolaziti kroz Užice teška jer je konfiguracija terena planinska, pa je u planu izgradnja velikog broja tunela i mostova.

Stevanovic dodaje da za ovakav plan ima dovoljno prostornih mogućnosti, a u namera je da se gradi veza naselja sa autoputem. Kod Užica prostorne mogućnosti dozvoljavaju da jedna petlja bude na podrucju Zlakuse, a druga u Mačkatu, što znači da će Užice biti povezano i sa istoka i sa zapada.

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, autoput Beograd –Sarajevo značiće još jedno otvaranje Užica ka svetu. Očekivanja su da za dve godine bude gotova trasa koridora 11 do Požege, a u međuvremenu će ovaj projekat biti završen, pa se nadamo da će se odmah nastaviti i sa izgradnjom nastavka autoputa prema Sarajevu, dodao je Petković

 

Повезане Вести

Прочитај све вести