Почела изградња регионалног Start up центра у Крчагову

У Командно-наставном центру некадашње касарне у Крчагову почели су радови на изградњи регионалног Иновативног start up центра, за шта је Град Ужице обезбедио средства преко конкурса за иновације и технолошки развој.

Радови на изградњи start up центра биће готови почетком априла

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је навео да се изградња Центра финансира од стране Министарства за технолошки развој са 46 милиона динара, уз учешће Града који је за те сврхе издвојио 5 милиона:

„20 милиона је предвиђено за реконструкцију објекта, 20 милиона за опрему, 6 милиона за прву годину функционисања Start up центра, а 5 милиона динара предвиђено је за набавку намештаја.“

„На површини од 422 м2 планирано је да нове компаније, које имају иновације, крену са радом и то ће бити један од регионалних start up центара. У плану је формирање једног модерног простора за презентације, за рад почетничких start up компанија као и простор за додатне садржаје“-наводи Петковић.

„Циљ нам је да улажемо у бизнисе који су добро плаћени, јер свесни смо да смо град који има успешну привреду. Оно што желимо је да младим Ужичанима понудимо бизнис који је добро плаћен, да им понудимо услове због којих ће остати да живе у овом граду, или ће се вратити када заврше студије“-рекао је градоначелник.

Помоћник градоначелника Немања Нешић је истакао да је простор конципиран на начин да створи могућност да што већи број заинтересованих корисника може своје пословне активности спроводити у Start up центру: „Првенствена намера приликом планирања простора била је консултативни процес са људима који сада раде од куће, а раде услужне делатности за западно тржиште. Ми ћемо да им кроз овај простор омогућимо међусобно повезивање, јер врло често комлексне и сложене програмерске активности захтевају кооперацију између више различитих појединаца.“

„Имамо простора и могућности да и младе компаније које се појављују у Ужицу, које имају развијене послове на западном тржишту, овде ангажујући програмере унапреде свој бизнис“-навео је Нешић.

Никола Максимовић, директор ЈП Ужице развој је навео да је ово предузеће у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Златибор урадило пројектну документацију за будући Центар којом је планирано да се изврши комплетна реконструкција овог дела објекта: „То обухвата замену столарије, грејања, подова, постављање спуштених плафона, замену електроинсталација, постављање рампи за приступ особама са инвалидитетом, а планирано је и да се уради комплетна климатизација простора. Предвиђено је да постоји једна конференцијска сала где ће моћи да се одржавају састанци и засебне две просторије где ће корисници моћи да раде на рачунарима.“

 

Повезане Вести

Прочитај све вести