Више средстава за инфраструктурне пројекте

Буџетом Града Ужица, дефинисане су и активности Градске управе за инфраструктуру и развој за ову годину. Укупан планирани буџет за инфраструктурне пројекте је око 1,7 милијарди динара што је, по речима начелника Милоја Марића, за неколико процената више у односу на прошлу годину. Приоритет је. како наводи Марић, да до краја године буду завршени већ започети радови, али од великог значаја су и нови пројекти.

Милоје Марић, начелник Градске управе за инфраструктуру и развој

Марић наводи да су ове године за израду пројектне документације планирана значајна средства. „Ту је планирано за израду планске и пројектне доклументације за једносменски рад основних школа 10 милиона, за реконструкцију Здравственог центра 50 милиона динара ове, али ће и наредне године бити исто толико средстава опредељено, и за пројекте за станове за потребе Војске Србије – 10 милиона динара.“

Приоритет – завршетак изградње кишне канализације у Карађорђевој улици у Крчагову и Улици Иве Андрића у Турици

„Значајна улагања планирана су на пројектима и инвестицијама које су започете прошле, а требало би да буду завршене ове године. Настављају се радови, самим тим и улагања у реконструкцију јавне расвете у ужем језгру града и по месним заједницама. Прошле године је уложено 40 милиона динара, а и ове године планирано је исто толико. Планиран је и наставак улагања у реконструкцију Старог града, из буџета 43, а из других извора 8,1 милион динара, затим за завршетак EU Pro пројекта и пројекта Neolife (Стапарска бања). Предвиђена су средства за радове за завршетак кишне канализације у Крчагову и у Улици Иве Андрића, затим за колектор у индустријској зони на Белој Земљи и колектор у Турици, као и за завршетак платоа испред Народног музеја.“-наводи Марић.

Изглед будућег археолошког парка у Стапарској бањи

„Инвестирање ће бити настављено и у завршне радове Регионалног Start up центра у бившој касарни у Крчагову у висини од око 30 милиона динара, као и око 16 милиона динара у реконструкцију објекта у близини, намењеног високом образовању. У овој години биће настављена улагања и у „паметну школу“ у Првој основној школи краља Петра II, као и у завршетак радова на Влајковом платоу преко пута зграде Градске скупштине.“

По речима Милоја Марића, ове године за реконструкцију фасада планирано је седам милиона, за изградњу управне зграде ЈКП „Биоктош“ на Сарића Oсоју, која је изгорела крајем прошле године, биће издвојено шест милиона динара и за то је спроведена јавна набавка, а за изградњу стазе од Медицинске школе до Крчагова седам милиона. По речима Марића, планирана су средства и за спорстски центар и спортску салу у Крчагову у оквиру које ће бити и гасна котларница.

Пројекат теретане на отвореном на Белом гробљу реализован је кроз Ужички програм локалног партнерства Удружимо се

Биће настављена и реализација пројекта „Удружимо се“ за шта је предвиђено 10 милиона динара из буџета и још три милиона динара из других извора.

Ове године за водоводе је планирано 28 милиона, наводи Марић и напомиње да је планирана изградња резервора у Волујуцу, Тулековцу, као и водоводи у Карану, Дрежнику, Сињевцу, Потпећу, Змајевац-Равни и Змајевац-Никојевићи.

За одржавање путева и улица предвиђено је 234 милиона, а биће настављено и улагање у видео надзор и безбедност саобраћаја, за одржавање зелених површина, зимско и летње одржавање улица, одржавање јавне расвете.

Преко ове Управе предвиђен је и део инвестирања у Градску општину Севојно, а то је изградња јавне расвете у Хероја Дејовића 1,5 милиона динара, за одређене путне правце за које се одлучи у Градској општини биће издвојено пет милиона, за чишћење Цркварског потока три милиона и набавка опреме у Културни центар у Севојну од 500.000 динара.

У току је и реализација пројекта енергетске ефикасности у Народном позоришту

Канцеларија за јавна улагања у целости ће финансирати замену челичних цеви на водоводу у Севојну и та инвестиција је вредна око милион евра. По речима Милоја Марића, ЈКП „Водовод“ је прикупио и доставио сву пројектну документацију.

„Речено нам је да је у току изналажење кредитне линије за овај посао и када то буде готово, а имамо уверавања да ће то бити у што скорије време, почеће радови на терену. То се односи и за водоводну мрежу у високој зони града, према Пори, за шта ће бити потребно, такође, око милион евра. На овај начин решићемо два велика проблема“ – напомиње Марић.

Повезане Вести

Прочитај све вести