Uz rekonstrukciju Malog parka radiće se i dečije igralište na Megdanu

Uz rekonstrukciju Malog parka radiće se i dečije igralište na Megdanu

Grad Užice je od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu proglašen za lokalnu samoupravu sa najboljom praksom u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave (projekat UDRUŽIMO SE u okviru programa „Reforma poreza na imovinu“ i RELOF-a, koje finansira švajcarska Vlada) i dobio je godišnju nagradu vrednu 2,6 miliona dinara. Pored sredstava iz Budžetskog fonda Ministarstva, a u cilju osnaživanja podrške razvoju i primeni principa dobre uprave, odnosno sprovođenja Užičkog programa lokalnog partnerstva – UDRUŽIMO SE, Grad Užice je nagrađen i dodatnim finansijskim sredstvima u iznosu od 960.000 dinara, koja dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naveo je da će ova sredstva biti utrošena za realizaciju jednog od tri projekta: rekonstrukciju Malog parka, izgradnju dečijeg igrališta na Megdanu ili za rekonstrukciju terena za mali fudbal na Gradskoj plaži.

„Užičani su u protekle tri nedelje mogli da glasaju za realizaciju jednog od ova tri projekta i praktično ovih 3 560 000 dinara će biti utrošena za realizaciju jednog od njih.“

„Uz činjenicu da veliki broj građana želi da učestvuje u raspodeli sredstava iz budžeta, veoma nas je obradovalo to da su dva projekta izjednačena: rekonstrukcija Malog parka koja je vredna oko 15 miliona dinara i izgradnja dečijeg igrališta na Megdanu, vredna oko 4 miliona. Kako imamo dva projekta koja imaju podjednaku podršku građana, odlučili smo, i našli načina da finansiramo, oba ova projekta, bez obzira koji od njih na kraju današnjeg dana dobije najviše glasova.

Deo Malog parka oko esnafske česme koji će biti rekonstruisan

Na ovaj način smo pokazali da poštujemo učešće i zainteresovanost građana da zajednički raspodelimo deo budžeta Grada, ali smo želeli da pokažemo i da je nagrada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu otišla u pravu lokalnu samoupravu“-  rekao je Petković zahvalivši se velikom broju Užičana koji su učestvovali u elektronskom glasanju, u ovom momentu njih nešto više od 3600.

Gradonačelnik je naveo da će tenderi za realizaciju ovih projekata biti raspisani po isteku vanrednog stanja.

 

Izgled budućeg dečijeg igrališta na Megdanu

Gradonačelnik je rekao i da će odmah po ukidanju vanrednog stanja, biće raspisan javni poziv za Užički program lokalnog partnerstva-UDRUŽIMO SE, gde će Užičani moći da apliciraju sa svojim idejama, svojim projektima uređenja javnih površina u njihovom okruženju za šta od Grada mogu dobiti sredstva za sufinansiranje.

„Na ovaj način je prošle godine realizovano 13 projekata za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 5 miliona dinara. Zahvaljujući uspešno sprovedenom programu prošle godine sada smo u poziciji da dupliramo sredstva iz budžeta pa je ove godine 10 miliona dinara odvojeno u te svrhe. Na deset miliona koje izdvaja Grad Užice u svom budžetu dobili smo i dodatnih 3 miliona za ovaj program od švajcarske Vlade kao lokalna samouprava koja uspešno sprovodi reformu poreskog sistema.

Novina je da će ove godine svaki pojedinačni projekat moći da bude sufinansiran sa maksimalno 1 000 000 dinara od strane Grada, što je duplo više nego prethodne“, navodi Petković.

Повезане Вести

Прочитај све вести