Privode se kraju radovi na realizaciji projekata u okviru programa “Udružimo se”

Privode se kraju radovi započeti prošle godine na 18 projekata u okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se“.

“Od same situacije na terenu zavisi i rok za završetak radova, ali ono što je najvažnije je da se celokupan posao odradi kvalitetno i do kraja”, kaže Miodrag Petković član Gradskog veća za budžet i finansije.

On podseća da je ceo koncept započet 2019. godine sa budžetom od 5 miliona dinara kada je podržano 12 inicijativa sugrađana za uređenje javnih površina u njihovom neposrednom okruženju. Prošle godine od ukupno 31 prijave, krenulo se u realizaciju 18 projekata uređenja javnih površina.

Miodrag Petković član Gradskog veća za budžet i finansije

„Važno je istaći da se ceo koncept zasniva na idejama i predlozima naših građana, sve se finansira sredstvima iz budžeta Grada i to po osnovu poreza na imovinu. Prošle godine smo na raspolaganju imali 14,5 miliona dinara, 10 miliona dinara je od poreza na imovinu – gradskih sredstava, a 4,5 miliona dinara smo dobili podršku u okviru programa Reforma poreza na imovinu od strane Švajcarske vlade.”

Kroz program „Udružimo se“ meštani ulice Riste Tešića na Dovarju će dobiti pešačku stazu i prateći mobilijar.

„Očekujemo da će kompletni radovi, vredni oko miliona dinara, biti završeni do ponedeljka. Izvršen je iskop, nasuta podloga i sada je u toku asfaltiranje pešačke staze u dužini od 210m. Gledali smo da se svi radovi urade kvalitetno, postojeće zelenilo i drveće nismo dirali, a pored staze biće postavljene klupe i prateći mobilijar”,  ističe Nikola Maksimović direktor JP Užice razvoj.

Nikola Maksimović direktor JP Užice razvoj

Po njegovim rečima u okviru programa “Udružimo se” narednih dana očekuje se završetak još jedne pešačke staze u Sevojnu, kao i završetak igrališta na Zabučju,  gde će se postaviti multifunkcionalne sprave. Tim radovima biće komletirani svi projekti koji su planirani u okviru akcije „Udružimo se“ za prošlu godinu.

„Kroz ovaj projekat hteli smo da parku vratimo nekadašnji izgled sa klupama i trim stazama“, kaže Vesna Stjepović potpisnica inicijative za učešće u projektu.

A da je ovo dobar primer uspešne saradnje između Grada, stanara Ulice Riste Tešića i velikog broja građana potvrđuje i Vesna Aćimović Pantić.

„Okupili smo se, udružili, ujedinili, organizovali, sve nas je spojio isti cilj, a to je očuvanje parka na Dovarju. Trudićemo se da ulepšamo ovaj prostor, u planu imamo i izradu murala na jednom potpornom zidu koji već postoji, kao i sađenje raznih sadnica cveća i uređenje eksterijera. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju sa građanima i gradskom upravom.”

Vesna Aćimović Pantić, potpisnica inicijative za učešće u projektu

Ovogodišnji poziv biće raspisan krajem maja meseca uz budžet od 10 miliona dinara. Biće podržani projekti na teritoriji celog grada, i u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama i u samom gradu. Građani će, kao i do sada imati tehničku podršku gradskih službi i Javnog preduzeća „Užice razvoj“ pri izradi projekata i njihovoj kasnijoj realizaciji.

Повезане Вести

Прочитај све вести