Ускоро почиње енергетска санација три основне школе и једног вртића у Ужицу

Динамички план радова у оквиру пројекта енергетске санације три основне школе и једног вртића у Ужицу усвојен је на састанку одржаном у Градској кући. Састанку су поред представника Града Ужица, ЈП „Ужице развој“ и директора основних школа присуствовали и представници швајцарског СЕКО, Министарства рударства и енергетике и изабраног извођача радова фирме КРЕДО из Ваљева.

 

Према плану који је усвојен припремне активности већ су отпочеле, а први грађевински радови почеће до краја овог месеца.

 

Пројекат вредности 1.802.747,69 евра колико износе средства Државног секретаријата Швајцарске конфедерације за економске послове (СЕКО) и града Ужица, при чему су 83 одсто средства која обезбеђује СЕКО обухвата енергетску ревитализацију четири објекта, односно 3 основне школе и једну предшколску установу (вртић „Полетарац“, ОШ „Нада Матић“, ОШ „Алекса Дејовић“ – Крвавци и ОШ „Миодраг Миловановић Луне“ – Каран).

 

Обим и врста радова разликује се од објекта до објекта, али оно што је планирано је изградња котларница са котловима на пелет, постављање термоизолације кровова, зидова и тавана, замена постојеће столарије новом, реконструкција система грејања, обезбеђивање објеката у погледу против пожарних мера и санација зидова и подова ради обезбеђења конструкције. Тиме ће, како се наводи, бити остварена уштеда енергије од  1021,3 MWh/ годишње, али и финансијска уштеда од око 3,42 милиона динара. Очекује се и смањење емисије CO2 гасова за 319,82 тоне годишње, односно за 84% .

 

Рок за завршетак радова је 35 недеља, односно крај јула 2022. године, а представници ЈП „Ужице развој“ укључени су у овај пројекат кроз координацију и обезбеђивање неопходних услова од стране града Ужица, као партнера на пројекту.

Повезане Вести

Прочитај све вести