У наредних месец дана расписивање тендера за санацију клизишта у Коштици

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и директор ЈП „Ужице развој“ Никола Максимовић обишли су Улицу Светозара Марковића у којој се налази највеће клизиште у граду. Овом приликом најавили су да ће санација клизишта почети у марту месецу.

 

„Само клизиште је угрожавало, како стамбене објекте, тако и водоводну мрежу, трафо станицу и регионални пут Ужице-Бајина Башта, а са комплетном санацијом решиће се вишедеценијски проблем грађана овог дела насеља Коштице“, истакла је градоначелница.

 

Она је подсетила и да је ово тек почетак реализације великих и важних пројеката који Ужице очекују у овој години, попут обилазнице , реконструкције Здравственог центра Ужице, изградње вртића на Царини, али и других, обимом мањих пројеката, али веома битних за грађане Ужица.

 

Никола Максимовић директор ЈП „Ужице развој“ истакао је да је комплетна пројектно-техничка документација за извођење радова на санацији овог клизишта завршена.

 

„Очекујемо у наредних пар дана припрему тендерске документације и расписивање тендера. Радови су комплексни и захтевни у смислу саме технологије извођења. Радиће се на две локације, у Улици Светозара Марковића и у подножју. Предвиђено је да се уради преко 500м шипова, пречника једног метра, уз уградњу преко 100 тона арматуре и 500 м3 бетона неопходних за санацију клизишта и изградњу свих оних објеката који ће обезбедити да се осигура овај део насеља.“

 

Максимовић наводи да је у плану да се поред санације клизишта уради комплетно прикупљање кишних и процедних вода које се налазе на овом делу територије, као и асфалтирање овог дела улице и реконсктрукција дела присутних саобраћајница.

 

„Претходних година рађена су додатна геомеханичка и геотехничка истраживања, велики проблем су биле процедне воде које су се овде јавиле. У овом делу насеља имамо 4 до 5 кућа које су у близини клизишта што је узето у обзир у току израде пројектно техничке документације од стране представника Геолошког факултета. Од њих смо добили гаранције да ће након санације клизишта бити осигуран комплетан део становништа и куће које се ту налазе.“

 

Према његовим речима санација клизишта радиће се упоредо на две локације, али у сегментима како би се обезбедила сигурност за становнике и објекте.

Повезане Вести

Прочитај све вести