Ускоро комплетна пројектна документација за котларницу Међај и Инфраструктурни мост

У присуству представника Града, ЈКП Градска топлана Ужице, ЈП Ужице развој и предузећа ПЕМ Београд размотрени су даљи кораци у изради пројктне документације за котларницу Међај и Инфраструктурни мост.

 

Фирма ПЕМ раније је урадила идејни пројекат а сада је извођач радова на изради пројектне документације за грађевинску дозволу и извођење радова. Према речима Душана Веловића директора фирме ПЕМ они већ недељу дана раде на изради пројекта.

 

„Имамо већ нека техничка решења која ћемо разрадити са лицима из Топлане, надам се да ћи бити на време и брзо. Добићемо најбоље могуће решење које ће првом месту допринети драстично чистијем ваздуху у односу на тренутну ситуацију, а са друге стране и економске уштеде су огромне. Нови систем је много бољи, дуже ће да траје и лакши је за одржавање“.

 

Како је истакао Бранко Филиповић, директор ЈКП „Градска топлана“ Ужице, годинама уназад улажу се огромна средства и напори у модернизацију система топлане. Циљ је користити еколошки исплативе енергенте и где се добијају сагоревања која су доста боља од законом прописаних.

 

„Од 2015. године када је усвојен План детаљне регулације и када је Скупштина 2018. године овластила Градску топлану да се бави овом тематиком ушли смо у убразани процес прикупљања документације за ново постројење „Међај“. Ради се идејни пројекат, студија исплативости, студија утицаја на животну средину и конкурсно решење инфарструктурног моста који ће се правити паралелно са мостом Краља Александра и који ће чинити једну архитектонску урбанистичку целину“.

 

Нова котларница замениће постојећу „Блок Златибор“, једину преосталу на мазут која има конзум од 130 000 м2 одсносно око 2 200 корисника. Као примарни енергент користиће гас, с тим што се као алтернатива оставља или мазут или лако ложиво уље.

Повезане Вести

Прочитај све вести