Министарка Зорана Михајловић обишла радове на енергетској санацији школе у Крвавцима

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Крвавцима, где је обишла радове на реконструкцији ОШ „Алекса Дејовић“ и домаћинство које је учествовало у пројекту замене столарије, да је повећање енергетске ефикасности заједно са изградњом нових електрана стуб енергетске политике и да је питање енергетске инфраструктуре кључно за привредни развој земље.

 

Она је навела да је повећање енергетске ефикасности у домаћинствима национални програм и да ће држава наставити са улагањем у унапређење енергетске ефикасности у јавним објектима.

 

„Када радови на енергетској санацији ове школе буду готови у јуну, годишњи трошкови за енергију ће уместо досадашњих пет милиона бити 1,6 милиона динара. Емисија ЦО2 биће нижа за 80 одсто, а потрошња ће се смањити за 70 процената. С једне стране ћемо градити нове капацитете, а с друге стране подизати енергетску ефикасност у сваком граду, општини и селу. Циљ је да свако домаћинство у Србији добије могућност да учествује у овом пројекту. Хвала и граду Ужицу, са којим смо заједно реализовали пројекте и у саобраћајној инфраструктури претходних година, и сада у области енергетике“, истакла је потпредседница Владе.

 

Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица, изјавила је да град ове године издваја 30 одсто више новца за унапређење енергетске ефикасности.  

 

„Енергетска санација три основне школе и вртића веома је важан пројекат за град и осим што ће донети уштеде, допринеће побољшању услова рада ученицима и наставницима. Прошле године смо у буџету имали 70 милиона динара, а ове године 100 милиона динара и ово је један од начина да се боримо са вишедеценијским проблемом аерозагађења у граду и хвала потпредседници Владе на подршци“, рекла је она.

 

Бобан Перишић, начелник Златиборског округа, рекао је да су резултати пројекта важни и за округ и за град, а да корист имају домаћинства, као и и привредни субјекти који учествују у извођењу радова.

Повезане Вести

Прочитај све вести