Наставак улагања у уређење Градске плаже

“Да није било инжењера Миладина Пећинара, по чијим замислима је плажа изграђена, затим Војимира Воја Бојовића који је предводио радове али и подршке тадашњег председника општине Рајка Јечменице свакако да би ово место имало другачији изглед, истако је обраћајући се медијима поводом најаве активности и улагања у уређење Градске плаже директор ЈП “Ужице развој” Милош Миливојевић.

По Миливојевићевим речима, после шест деценија постојања, коначно су се створили услови да се омиљеном месту већине Ужичана поново врати првобитна функција и да кроз неколико година поново понесе назив ужичко море, али и да поново буде омиљено место за шетњу и рекреацију.

“Подсетићу да  смо пре неколико година реконструисали кошаркашко игралиште недалеко одавде,  изградили инклузивно игралиште и да управо радимо и пројектну документацију за реконструкцију дечијег игралишта на истој локацији. Такође у претходном периоду смо завршили и дечије игралиште уз дечији базен, а оно на шта смо нарочито поносни јесте чињеница да смо успели да обезбедимо средства у градском буџету за потпуну реконструкцију дечијег базена, која ће кроз неколико дана бити попуно завршена.

Осврнувши се на полемику у јавности поводом рокова за извођења радова на базену, Миливојевић подсећа да је прошле године завршина прва фаза грубих грађевинских радове и да је у току завршетак друге фазе којом су обухваћени монтажа опреме у машинској соби, реконструкција водогана, штампани бетон, плочице, заштитна ограда….

“Може се поставити питање да ли су сви ови радови могли бити изведени пре и да ли је базен могао бити завршен пре почетка лета, али управо чињеница да је град из свог буџета финансирао обе фазе радова са око 38 милиона динара даје донекле одговор на та питања. Тендер за другу фазу радова није расписан почетком године из разлога што смо хтели да за ту фазу бар део средстава обезбедимо кроз неки конкурс министарстава, а кад је постало извесно да у тој намери не можемо успети, одлучили смо да посао завршимо нашим средствима. Тачно је да је рок за завршетак радова био 15. август али уз објективне разлоге тај рок је продужен за 30 дана. Ти разлози се огледају у чињеници да је јул, али и први део августа био веома топао са високим температурама, и у право то је онемогућавало постављање плочица током дана па је то извођач чинио само у раним јутарњим часовима. Исто тако, на предлог стручног надзора, проширене су заштитне ограде, како бисмо повећали степен безбедности кориника, у овом случају деце, али смо урадили и додатну хидроизолацију”.

Важно је нагласити и да ће се базен пунити водом из градског водовода, али и да се настављају активности на побољшању квалитета воде саме реке.

“Морам да подсетим да је Град Ужице поставио као један од највиших приоритета изградњу канализационе мреже у Турици и у том смеру завршен је главни колктор као и препумпна станица а управо се изводе радови на изградњи дела дистрибутивне мреже за 110 домаћинстава”.

Овом приликом најављена је и реконструкција шеталишта на десној обали Ђетиње на потезу до хидроцентрале. радови вредни око 11,5 милиона динара почеће у наредних 10-ак дана и биће финансирани средствима из буџета. Уређење леве обале Ђетиње планирано је у наредној години.

У завршној фази је и израда Генералног пројекта обалоутврда Ђетиње од плаже до Волујачког потока. Тим документом омогућиће се даљи развој Турице уз максимално искоришћење простора који до сада није био у функцији услед ризика од поплава.

Повезане Вести

Прочитај све вести