Министарка Ирена Вујовић у Ужицу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић у пратњи градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић посетила је породицу Филиповић, која је уз субвенцију министарства и града заменила котао у свом домаћинству.

Филиповићи ће ове зиме као енергент корисити гас и како су истакли у тој намери много им је значила субвенција коју су добили. Они су само једно од готово 700 домаћинстава у којима је у претходном периоду уз субвенције урађена замена котлова.

Поред подршке у реализацији мере која се односи на смањење загађења из индивидуалних ложишта ово министарство обезбедило је и део неопходних средстава за конверзију котларнице у Спортској дворани “Велики парк” која је са мазута прешла на гас.

Стара котларница на мазут

После обиласка старе и нове котларнице, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић захвалила се министарки Ирени Вујовић на разумевању и подршци у реализацији овог али и осталих за Ужичане важних пројеката.

“7,6 милиона су средства која смо добили за конверзију котларнице у Спортској дворани Велики Парк и 7 милиона динара за пројекат инфраструктурног унапређења и очувања земљишта на Тари, где је завршена реконструкција трим стазе. Подсетићу и да смо прошле године на Тари изградили ново дечије игралиште и да је уз подршку Министарства заштите животне средине субвенције за набавку котла само у прошлој години добило 403 домаћинства. У вртићу Бамби заменили смо котао који као енергент сада користи гас.  Једнако важан за нас је и пројекат који се односи на примарну селекцију отпада у оквиру ког је стигла неопходна комунална опрема и возило и чија реализација ће ускоро кренути”.

Градоначелница подсећа да је су побољшање квалитета ваздуха и чистија животна средина приоритети у раду градског руководства

“С обзиром на досадашње резултате надамо да ћемо и у наредном периоду имати подршку Министарства како бисмо решили и проблем недостајуће канализационе мреже у појединим деловима града, што такође изискује много већа финансијска средства од оних које нам буџет дозвољава”.

Да је сарадња Ужица са Министарством заштите животне средине изузетна потврђује и министарка Вујовић

“Ужице је један од градова који бележе велико загађење и због тога су веома важни овакви пројекти. Свакако да постоји сет мера у нашој борби за чистији ваздух и управо град Ужице је показао високу одговорност према грађанима, био изузетно активан и агресиван ка министарству у позитивном смислу, дакле имао спремне пројекте и зато данас можемо да видимо ове резултате. Очигледно је да су у Ужицу људи еколошки одговорни и зато ћемо се трудити да ови конкурси буду и сваке наредне године”.

Према њеним речима активнос е ради и на успостављању савременог регионалног рециклажног центра у оквиру депоније “Дубоко”.

“Депонија је један од  регионалних рециклажних центара који ће се радити из средстава кредитне линије. Одобрена су средства и тренутно консултанти раде на припреми техничке докуметације, како би могли у што краћем року да распишемо тендерску процедуру за извођача и кренемо у реализацију најважнијег пројекта за управљање чврстим отпадом у Златиборском и Моравичком округу. Наравно упоредо треба радити и на едукацији грађана”, исткала је Вујовић и градоначелници честитала отварање Едукативног центра.

Како се данас могло чути град Ужице ће и у наредном периоду имати подршку за све спремне пројекте, чијом реализацијом се доприносу очувању животне средине и подизању квалитета живота његових грађана.

Повезане Вести

Прочитај све вести