Континуирана едукација младих возача и учесника у саобраћају

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Савета за саобраћај града Ужица уз подршку Удружења”Родитељ”, Саобраћајне школе, Црвеног крста и Саобраћајне полиције организована је дводневна едукација намењена првенствено ученицима завршних разреда средњих школа.

Део активности реализован је на Градском тргу, где су постављени симулатори чији је циљ, према речима Вељка Ћурчића из агенције за безбедост саобраћаја, приказати шта се дешава при судару или превртању аутомобила и то при минималној брзини од 6 километара на сат.

“Важно је да и сами увиде колико је заправо важна употреба заштитих појасева и за возача и за путнике. Једноставно у тим годинама жеља за доказивањем, осећај свемоћи, лажно самопоуздање доводе веома често до тога да донесу погреше одлуке и прецене своје могућности. Ако томе додамо алкохол, употребу мобилних телефона и прекорачење брзине, онда као последицу имамо саобраћајне незгоде са веома трагичним последицама.Чињеница је да само континуираним заједничким радом можемо доћи до добрих резултата”.

Слободан Шиљковић члан Градског већа за саобраћај истиче значај оваквих активности и позива све грађане да се укључе у превентивно деловање.

“Сваки појединац може и мора дати свој допринос, а ми ћемо у наредном периоду издвојити неопходна средства за реализацију бројних едукативних активности намењених како ученицима нижих разеда основних школа, тако и средњошколцима који су тек добили или ће ускоро добити возачку дозволу. И предавања на Педагошком факултету која организујемо у ова два дана за циљ имају скретање пажње на последице које могу бити кобне. Око 800 средњошколаца имаће прилику да чује лична искуства оних који су учешћем у саобраћајним незгодама постали особе са инвалидитетом. Све су то начини да утичемо на свест свих учесника у саобраћају и покушамо да број саобраћајних незгода сведемо на најмању могућу меру”.

Овакве активности поручили су организатори, биће интезивиране, нарочито због чињенице да се у последње време бележи велики број саобраћајних незгода које за последицу имају губитак живота младих људи.

Повезане Вести

Прочитај све вести