Припремне активности за реализацију пројекта “Ужице-престоница културе Србије 2024”

Припрема за реализацију инфраструктурних пројеката и програмских садржаја, финанисијска конструкција и динамика главне су теме састанка одржаног у Ужицу са представницима Комисије Министарства културе задужене за пројекат “Престоница културе Србије 2024. године”. Састанку одржаном у уторак 17. јануара приуствовала јe градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић са сарадницима.

Оснивање Музеја керамике, реконструкција и адаптација куће Михаила Миловановића у селу Рибашевина, адаптација простора за Дечији културни центар, реконструкција велике сале у Градском културном центру, отварање легата Љубомира Симовића, израда пројектно техничке документације за реконструкцију Трга партизана, уклањање баријера за физичку доступност установама културе особама са инвалидитетом, као и постављање соларних дигиталних табли и инфо пултова дуж стазе ка неолитском насељу у дужини од око 6 километара, главни су инфраструктурни пројекти који ће бити реализовани у оквиру пројекта који финансирају Министарство културе и град Ужице средствима у износу од 490 милиона динара. Поред тога у значајној мери биће унапређени постојећи и уведени нови програмски садржаји у свим установама културе у граду.

Текућа и наредна година биће у знаку реализације свих поменутих активности а град ће поред финансијске имати и сваку другу врсту подршке од стране Министарства културе. Како су закључили учесници састанка реализација овог пројекта допринеће постављању културе у сам центар друштвеног развоја и посматрања културе као кључа за привредни развој друштва утемељеног на знању, иновативности и креативности.

 

Титула националне престонице културе 2024. године ће граду донети нове програме, нове процесе, ангажоване људе (грађане, институције, удружења, организације, уметнике) али и нове просторе за реализацију културних садржаја.

Повезане Вести

Прочитај све вести