Министар Кркобабић задовољан програмима реализованим у Ужицу

Министар за бригу о селу са сарадницима данас је боравио у Ужицу. Након радног састанка са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић министар се минибусем набављеним заједничким средствима његовог министарства и града Ужица, превезао до Луновог Села где је разговарао са корисницима овог возила и мештанима, а затим је обишао домаћинство Ивана Васиљевића у Каменици, корисника средстава за куповину сеоских кућа.

Уз захвалност министру Кркобабићу на посети и подршци, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да сарадња града са овим министарством траје већ неколико година и даје сјајне резултате на обострано задовољство, али пре свега на задовољство мештана ужичких села.

“Михољски сурети села постали су догађај који се са нестрпљењем очекује, а наша села могу да кажем, утркују се око улоге домаћина. Све је веће интересовање и за куповину сеоских кућа уз подршку министарства о чему сведочи велики број наших суграђана који су претходних дана преузимали неопходну документацију. Наравно потрудићемо се као и протекле године да им максимално изађемо у сусрет и помогнемо при апликацији. И минибус који је набављеним нашим заједничким средствима оправдао је очекивања. Ово возило које се користи у 11 села прешло је до сада готово 5 хиљада километара и захваљујући њему наша деца која уче у сеоским школама добијају могућност да посете установе културе и најатрактивније туристичке локалитете. Наравно, поред превоза ученика, захваљујући неопходним лиценцама ово возило може се користити и за превоз наших пољопривредних произвођача на сајмове у земљи и иностранству, али и осталог сеоског становништва према њиховим потребама”.

Као изузетно добру, сарадњу града и министарства, оценио је и сам министар Милан Кркобабић. Према његовим речима иако се град ужице свсртава у оне прве категорије веома је важно обратити пажњу на рубна подручја и мештанима села обезбедити услове за пристојан живот.

“Веома ме радује када чујем од деце са којима сам дошао овде да они желе да остану да живе на селу, али да би тако и било морамо им обезбедити све неопходне услове. Програмом који се односи на набавку минибусева желимо да омогућимо деца из села да могу до центра града, установа културе, на такмичења али исто тако желимо да и старији могу без проблема до доктора. Радује ме и што чујем да је велико интересовање за куповину сеоских кућа па позивам младе да се пријављују а локалне самопураве да им максимално изађу у сусрет, јер сви који буду испунили услове добиће средства за куповину истих. Сада идемо и корак даље кроз програм који ћемо покренути у другој половини године. Дајемо у сарадњи са локалним самоуправама 10 хиљада евра за покретање посла. То су бесповратна средства за отварање продавнице, ветеринарске амбуланте, пољопривредне апотеке, сервиса за поправку пољопривредних машина и сл. Једноставно, морамо да размишљамо много унапред и да не дозволимо да нам села остану празна”, поручио је министар Кркобабић.

Министар је ову посету искористио и да обиђе породицу Васиљевић у Каменици, која је пре нешто више од годину дана купила сеоско домаћинство кроз државни програм, бесповратним средствима.

Иван Васиљевић и његова супруга живели су у граду са жељом да побегну из гужве, загађења и са бетона и да њихово дете одраста у здравој и другачијој средини.

 

“Та нам се жеља захваљујући бесповратним средствима које смо добили и остварила. Данас искрено уживамо у свему овоме и заиста је лепо, близу смо града не осећамо никакву разлику. Наше искуство је сјајно и желим да поручим свима који имају жељу да живе на селу да конкуришу за ова средства јер и сама процедура уз подршку људи из локалне самоуправе није компликована”.

Васиљевићи, како смо чули планирају и да овде покрену производњу, односно прераду воћа. Део машина су набавили и у фази су одлуке да ли ће то бити производња сокова, џемова или неких других производа.

Повезане Вести

Прочитај све вести