Почела грађевинска сезона

Асфалтна база ЈКП “Нискоградња” наредних дана и месеци радиће пуним капацитетом у складу са планираним активностима на градским улицама и сеоским путевима. У неколико месних заједница приводе се крају радови по прошлогодишњим уговорима, након чега настављају у складу са уговорима  за ову годину. Упоредо са путном инфраструктуром почињу и радови на реализацији још неколико важних пројеката.

Према речима градског већника Владимира Синђелића претходних дана радило се на крпљењу ударних рупа и санацији оштећења насталих током зиме на градским улицама. При крају су и радови у МЗ Крвавци и МЗ Каран.

“Екипа која је у Карану остаје у Лужничкој долини, јер ћемо радити у Рибашеви и Трнави, а друга екипа из Крваваца прелази у Гардску општину Севојно, где су преостала два путна правца. И у граду се ради интезивно на санацији ударних рупа и оштећења у најфреквентијим и улицама, којима иду аутобуси градског превозника. Такође приоритет су и улице Милана Верговића, Станоја Главаша и Исидоре Секулић у МЗ Турица у којима се прошле године ради мрежа фекалне канализације и гасовод. Биће санирани и прекопи на Пори у Хајдук Вељковој улици, у Колубарској на Царини и у Улици Краља Драгутина на Теразијама”.

Радови су почели и у Стапарској бањи где ће у наредним данима бити асфалтирана преостала деоница у дужини од око 2,5 километра, чиме ће се омогућити потпуна забрана моторног саобраћаја кроз клисуру реке Ђетиње. Поред знатно вишег нивоа безбедности за све пешаке и бициклисте у кањону, овом значајном инвестицијом биће у потпуности обезбеђен прилаз Стапарској бањи и неолитском насељу “СТАпарк” до којих ће саобраћати возић чија је набавка завршена.

Осим радова који ће се изводити на путној инфраструктури са почетком грађевинске сезоне креће реализација и осталих планираних пројеката. Како истиче директор ЈП “Ужице развој” Милош Миливојевић, убрзо крећу радови на реконструкцији објекта “Прве основне школе краља Петра II”, вредни око 90 милиона динара где је тендер за реконструкцију крова завршен, а други који се односи на енеретску санацију биће спроведен у наредних месец дана. Он додаје и да ће током летњих месеци бити ртеконструисан и кров ОШ “Душан Јерковић” где је прошле године урађена реконструкција фасаде. Део неопходних средстава обезбедило је Министарство просвете а остатак град.

“Наравно, један од битнијих пројеката који Град финансира у потпуности својим буџетским средствима је изградња вртића на Царини. План је да све грађевинске радове завршимо у овој години и да након тога уђемо у процедуру прибављања сагласности од надлежног министарства, како бисмо тај објекат ставили на коришћење нашим најмлађим суграђанима. И ту је у току процедура јавне набавке извођача радова”.

Миливојевић додаје и да следи озбиљан посао у погледу припреме пројектно-техничке документације али и саме реализације планираних инфраструктурних пројеката у оквиру програма “Престоница културе Србије 2024. године”.

“Реконструкција Велике сале у Градском културном центру и изградња лифта за особе са инвалидитетом у том простору као и изградња мултифункционалног објекта у коме ће бити смештен Музеј керамике и Дечији културни центар послови су који нас очекују у току ове и наредне године. Такође, ту је и реконструкција куће Михаила Миловановића и легат Љубомира Симовића. Стална поставка “Ужице кроз векове” биће дигитализована у потпуно новом простору у Народном музеју. Наравно, наша Зелена стаза ка Стапарској бањи добиће одређене садржаје, а кроз пројекат престонице културе планирано је да урадимо и пројектну документацију за реконструкцију Градског трга. И на крају али свакако ништа мање важно од свих претходних пројеката градимо Динарско-рибарско село у Мокрој гори”. Све у свему очекује нас много посла, али сигуран сам да ћемо оправдати очекивања и додељену титулу и у складу са уговоровом који смо потписали релализовати све инвестиције”.

Радиће се у овој години и нова игралишта, паркови и спортски терени, уређење јавних површина кроз пројекат “Удружимо се” где су такође издвојена значајно виша средства у односу на претходну годину. Очекује се и да ускоро крену радови на санацији Дечијег базена на Градској плажи.

Повезане Вести

Прочитај све вести