Представници Министарства пољопривреде обишли угрожено подручје Лужничке долине

После радног састанка са замеником градоначелнице Ужица Драгољубом Стојадиновићем и његовим сарадницима, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Бранко Лакић директор Управе за пољопривредно земљиште обишли су угоржено подручје Лужничке долине и на лицу места се уверили у обим штете причињене током невремена, које је овај крај задесило 26. маја.

“Дошли смо данас да обиђемо угоржене локације у граду Ужицу, да видимо и покушамо да са људима из локалне самоуправе утврдимо колики је степен штете начиње услед поплава које су нас задесиле”, истакао је државни секретар у Министарству пољопривреде Бојан Врањковић.

Према његовим речима најпре се мора кренути у санацију бујичних водотокова и инфраструктуре, која је у шта се и сам уверио на овом подручју потпуно уништена.

“Највише су страдала приградска насеља у Карану где је комплетна инфраструктира услед бујичних поплава страдала а како смо чули од пољопривредних произвођача страдали су и усеви кукуруза, пшенице, засади малине и осталог воћа и поврћа. На пољопривредним површинама су велики наноси камена и муља, па смо са људима из града направили договор да ће они да помогну око одношења тешког каменог наноса и верујемо да ћемо у што краћем року санирати штету. Држава мора да помогне и држава ће учествовати у томе, али најпре је потребно утрдити ниво штете. Јасно вам је да је поред ове локације у великом делу наше земље начињена огромна штета и гледаћемо да у што краћем року прикупимо све информације са терена, па да видимо на који начин и у ком правцу ћемо даље да делујемо”.

Према речима Бранка Лакића директора Управе за пољопривредно земљиште, ситауција јесте ванредна и таква да захтева озбиљну координацију јединице локалне смаоуправе и републичких органа, у овом случају Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

“Јутрос смо имали радни састанак у просторијама града Ужица где смо добили извештај о томе шта се ових дана десило и шта је локална самоуправа предузела. Нажалост, Лужничка долина као део града Ужица који има најразвијенију пољопривреду је претрпела највећу штету. То је оно што јесте велика штета за овај крај, али министарство ће се трудити да предузме кораке да олакшамо овим људима да могу да наставе да се баве пољопривредом. Управа за пољопривредно земљиште је издвојила 80 милина динара које ћемо дати локалним самоуправама за реконструкцију и санацију пољских путева. 70 посто вредности радова ће финансирати Управа за пољопривредно земљиште а 30 одсто јединице локалне самоуправе за пољске путеве и овде смо дошли да са људима из града видимо шта треба да припреме од документације да се јаве на Јавни позив који ће Управа расписати у наредних неколико дана”.

“Град Ужице је спреман за учешће у овом Јавном позиву са 30 одсто средстава, каже заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић”. Ипак додаје, град није у могућмности да обезбеди средства за надокнаду штете која је процењена на око 350 милиона динара.

“Оно што до сада знамо је да имамо 71 путни правац који је делимично или потпуно уништен и три моста. Тренутно, штета се процењује на преко 350 милиона динара, око 150 милиона динара инфраструктуре и оно што можемо за сада да кажемо, око 200 милиона динара јесте штета на пољопривредним усевима. Ми смо као град већ обезбедили 30 милиона динара интервентно, како бисмо иоле оспособили путеве да људи могу да приђу својим кућама. Штета је огромна, овакве ситауције нисмо могли да планирамо и град сигурно не може сам да издржи таква улагања, али имамо обећања од државног секретара Бојана Врањковића и директора Управе за пољопривредно земљиште Бранка Лакића да ће држава помоћи у санирању штете”.

Стојадиновић додаје и да се Град обратио и осталим надлежним министарствима, па се очекује да ће држава као и увек до сада изаћи у сусрет и пружити подршку како би се санирале последице невремена које су људима у Лужничкој долини отежале и свакодневно функционисање и бављење пољопривредном производњом, чиме им је у великој мери угрожена и егзистенција.

Повезане Вести

Прочитај све вести