Министарка Тања Мишчевић обишла подручје Лужничке долине

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић данас је боравила у Ужицу, где се најпре у разговору, а затим и у обиласку терена са градоначелницом др Јеленом Раковић Радивојевић упознала са последицама обилних падавина које су Лужничку долину задесиле током маја и јуна месеца. Како је истакла, цела Влада и Радна група која је формирана баве се проблемима које имају мештани укупно 56 општина и градова у којима је проглашена ванредна ситуација и све снаге усмерене су на што бржу санацију.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић причињена штета умногоме превазлази могућности градског буџета, па је подршка државе неопходна.

“Тренутно се штета процењује на око 350 милиона динара, од чега је штета на водотоковима и саобраћајницама и мостовима процењена на око 146 милиона динара, а око 200 милиона динара је штета на пољопривреди. На око 28 километара саобраћајница у овом крају дошло је до оштећења већег обима, а поред тога неопходно је чишћење и мање интервенције на готово свим саобраћајницама. Од укупно 73 путна правца средствима које смо издвојили из буџета привремено су санирана 22 путна правца, а на 25 радови су у току. Урађена је и привремена санација два моста како би саобраћај могао да се одвија.

Када је реч о пољопривредним културама, штету је претрпело око 1000 газдинстава на површини од око 4000 хектара. Реч је о засадима малине, шљиве, боровнице, јагоде али и кукурузу, јечму, пшеници, пластеницима и повртарским културама. Такође је евидентирана штета на 11 стамбених објеката услед продора воде”.

Градоначелница је подсетила да је град Влади Републике Србије и надлежним министарствима доставио податке о евидентираној штети.

“Како на овом подручју живи око 3500 становника а пољопривреда им је основна делатност, јасно је да им је неопходна снажна подршка најпре у обнови инфраструктуре, а онда и обнови пољопривредних засада. Зато се надамо да ће и Министарство за европске интеграције у сарадњи са партнерима из ЕУ  помоћи да се штета што пре санира, како би деца од 1. септембра неометано ишла до школе, али и до вртића који ће управо захваљујући донаторима из Европске уније бити отворен овде у Карану. Такође важно је и да њихови родитељи наставе са пољопривредном производњом, јер ово јесте и крај из кога долази највише пољопривредних производа”.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић истиче да је пред Владом озбиљан посао.

“Нисмо овде да обећавамо, али од како смо почели да обилазимо терен нека питања већ смо решили. Ево овај мост иза нас је спреман да буде потпуно обновљен, па је потребно урадити пројекат и ми смо спремни да то урадимо са агенцијама које нам иначе помажу у изради пројеката за ЕУ. Желимо да бар толико олакшамо локалној самоуправи. Такође овде је јасно да је изградња обалоутврда реке Лужнице један од приоритета и на томе ћемо инсистирати. Морамо у  наредном периоду у складу са климатским променама размишљати унапред и спречавати овакве ситуације”, нагласила је министарка Мишчевић, истакавши да ће угрожено подручје ускоро посетити и министри Горан Весић и Александар Мартиновић, како би се наставили разговори о обнови инфраструктуре.

Овом приликом министарка је обишла и објекат вртића у Карану, чија адаптација је ушла у последњу фазу.

“Управо овај пројекат Европске уније и Србије указује на важност доброг партнерства, а ми смо спремни да сличне пројекте наставимо. Разговарали смо о опремању још једног вртића у самом граду и биће ми задовољство да се помогнемо и на тај начин. Није нам циљ да обилазимо већ да најконкретније и најхитније одговоримо на оно што су потребе”, закључила је министарка уз обећање да ће у Карану бити и када се вртић финансиран средствима ЕУ и града Ужица буде отварао.

Повезане Вести

Прочитај све вести