При крају радови на изградњи секундарне мреже фекалне канализације у Турици

“Радовима у улицама Станоја Главаша и Милана Верговића, као и оним који су завршени у Улици Исидоре Секулић решавамо вишедеценијски проблем мештана, који се односи на недостатак фекалне канализације”. То је још један од дугогодишњих проблема које смо успели да решимо на обострану радост, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Радили смо у претходном периоду на решавању тог проблема и није било нимало једноставно, јер требало је најпре урадити пројектну и техничку документацију, фекални колектор и пумпну станицу, а тек онда и секундарну мрежу. Ипак, данас можемо да кажемо да је и овај посао при крају у оним улицама у којима  смо радили од краја прошле године. И нисмо урадили само мрежу фекалне канализације, у договору са мештанима и предузећем Ужице гас урађени су и прикљуци за гасоводну мрежу, што ће сигурна сам додатно утицати на смањење аерозагађења и очување животне средине. Такође “Водовод” је тамо где је био потребе мењао делове водоводне мреже и тек након свих тих радова кренуло се у реконструкцију улица и асфалтирање”.

Према њеним речима у току је и израда Генералног пројекта обалоутврда Ђетиње и Волујачког потока, који ће бити завршен до средине наредне године. Тај пројекат важан нам је, јер ће омогућити даљи развој Турице и заиста бројне нове садржаје, попут спортског или трговинског центра, дечијих игралишта…

Душко Љујић директор ЈКП “Водовод” подсећа да се у овој месној заједници интезивно ради и да су у претходном периоду комлетно реконтруисане и улице Иве Андрића и Душана Поповића.

“Овде у Улици Станоја Главаша завршена је фекална канализација и фекални колектор, који омогућава прикључење на мрежу око 28 домаћинстава. Такође рађена је и канализација у Улици Исидоре Секулић са 17 прикључених домаћинстава, а ради се у Улици Милана Верговића где је пет кућа већ прикључено и остаје још један крак да се уради”.

Тражи се, према речима Милоша Миливојевића директора ЈП “Ужице развој” решење и за одређене микролокације на којима прикључење на канализациону мрежу тренутно није могуће.

“У току је поступак израде пројектно- техничке документације и сигурни смо да ћемо и те проблеме решити. Оно што је једнако важно је и да смо гасоводном мрежом покрили целу Турицу, а након свих ових радова приступамо асфалтирању улица”.

Задовољан урађеним је и председник Савета МЗ Турица Светислав Вермезовић. Према његовим речима доста се радило на инфраструктури тако да за две године више неће бити нових путних праваца за асфалтирање.

До краја следеће сдедмице биће завршена процедура јавне набавке, а почетком октобра почеће и грађевински радови на изградњи новог дечијег игралишта у Улици Душана Поповића.

Повезане Вести

Прочитај све вести