Награда за унапређење приступачности у области јавног превоза

Градови Ужице, Крагујевац и Сомбор, Градска општина Врачар и општина Врњачка Бања добитници су овогодишњег признања које Заштитник грађана, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије, седму годину заредом додељује градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији, који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Награду за унапређење приступачности у области јавног превоза добио је град Ужице, за  иницијативу иновације у јавном превозу( увођење савремених нископодних возила и информацијско прилагођавање стајалишта).

„Заштитник грађана је у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина расписао Јавни позив за доделу награда градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су 2022. Години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу. На овај начин, поред доделе наведене награде, Заштитник грађана и СКГО желе да промовишу примере добре праксе у области приступачности на локланом нивоу, као и да оставре бољу сарадњу са градовима и општинама у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се не примењују у пуној мери прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга свим грађанима и грађанкама“, наводи се у образложењу Одлуке о наградама.

Специјално признање за унапређење приступачности у области информација добила је Градска општина Врачар, док је општина Врњачка Бања добила признање за унапређење приступачности објеката у области спорта, а град Крагујевац за унапређење приступачности садржаја у области културе. Похвалу за унапређење приступачности објеката под заштитом добио је град Сомбор, а захвалнице за учешће у јавном позиву Заштитника грађана добили су градови Нови Сад, Београд, Врање, Шабац, Лозница и Зрењанин, као и Општина Свилајнац.

Повезане Вести

Прочитај све вести