Настављамо са реализацијом мера неопходних за побољшање квалитета ваздуха, поручила у Ужицу министарка Ирена Вујовић

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић са сарадницима обишла је контејнерску гасну котларницу у Народном позоришту Ужице, чије постављање је финансирано заједничким средствима овог министарства и града у износу од око 25 милиона динара. Према њеним речима, град Ужице као један од градова и општина са највећим загађењем ваздуха има приоритет у решавању тог проблема и може рачунати на подршку Владе Републике Србије и у наредном периоду.

Подсетивши да Министарство заштите животне средине сваке године расписује конкурсе намењене побољшању квалитета ваздуха, министарка Ирена Вујовић нагласила је да већ постоје значајни резултати када је реч о граду Ужицу.

“Пре свега желим да се захвалим локалној самоуправи и целом тиму који ради на изради квалитетних пројеката. Заједнички нам је интерес да прекомерно загађење ваздуха смањимо и на томе и радимо. У претходном периоду смо заменили котао у вртићу, Дому здравља, спортској хали, а када кроз неколико дана, почне ова гасна котларница са радом у значајној мери биће елиминисано аерозагађење у самом центру града. Ускоро нас очекује и замена последње котларнице на мазут у склопу градске топлане и то је један од капиталних пројеката који је ушао у план “Србија 2027″. Интезивно ћемо радити на припреми документације, обезбеђивању средстава и надам се да ћемо ускоро моћи да и тај пројекат промовишемо”.

Министарка Вујовић је подсетила и да је кроз програме намењене грађанима већ замењено око 800 котлова у домаћинствима и позвала Ужичане да у што већем броју конкуришу за средства. Она је изразила задовољство и скорим почетком радова на проширењу тела депоније “Дубоко”, где ће по њеним речима, бити успостављен један од намодернијих Регионалних центара за управљање отпадом.

У име града Ужица на подршци се захвалио заменик градоначелнице Драгољуб Стојадиновић.

“Искрено се надамо да ћемо током ове године успети да обезбедимо неопходна средства и да једину преосталу котларницу на мазут у даљинском систему грејања заменимо котларницом на гас, односно да кренемо у изградњу котларнице Међај. У том великом и морам да кажем скупом послу рачунамо на подршку Владе Републике Србије и Министарства заштите животне средине.  Хвала министарки Ирени Вујовић и њеном министарству на огромном разумевању за решавање свих проблема које имамо у области заштите животне средине, првенствено у напорима за смањење загађења ваздуха, али и управљања отпадом у оквиру Регионалног центра Дубоко”.

Зоран Стаматовић директор Народног позоришта Ужице изразио је захвалност граду и ресорном министарству што су проблем грејања и загађења ваздуха ставили на прво место.

“Ево и овим потезом велики корак смо направили и надам се да ће још неколико ситних корака које потребно направити то решити. Гас је одлично решење, а поред тога ми ћемо поставити и топлотне пумпе и на тај начин искористите потоке који пролазе овде. Осим за грејање у плану нам је и да производимо електричну енергију за сопствене потребе”, нагласио је Стаматовић.

Након обиласка котларнице, министарка је обишла и зграду Народног позоришта Ужице.

Повезане Вести

Прочитај све вести