Градоначелница обишла радове на реконструкцији Градског културног центра

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић са сарадницима обишла је радове на реконструкцији Велике сале у Градском културном центру. Како је истакла, после свих радова предвиђених програмом “Ужице – Престоница културе Србије 2024”, овај простор изгедаће потпуно другачије.

“Реконструкција Велике сале у Градском културном центру и изградња лифта за особе са инвалидитетом, као што знате, пројекти су које реализујемо у оквиру програма Престоница кутуре Србије. Радови на изградњи лифта вредни 10 милиона динара у потпуности су завршени, док радови на реконструкцији Велике сале још увек трају. У питању је веома обимна реконструкција и нагласићу прва од изградње тог простора, који је био у веома лошем стању и готово ван функције. Иако је првобитно планирано да све буде завршено до краја овог месеца, због бројних непредвиђених радова, продужили смо рок за још шездесет дана. Важно нам је да се овај посао обави квалитетно и да простор у коме ће боравити велики број људи буде пре свега у потпуности безбедан. Са друге стране желимо и да заиста буде место у коме ће првенствено млади организовати бројне културне и забавне догађаје”, нагласила је градоначелница.

Додаје, након реконструкције овај простор изгедаће потпуно другачије.

“Томе се радујемо а радујемо се и што ће Ужице бити један од ретких градова у Србији који ће добити Дечији културни центар. Дакле у том новоизграђеном простору поред простора намењеног најмлађима добићемо и дугоочекивани музеј керамике. Чињеница је да ће се у нашем граду у овој години много радити и градити и не само на пројектима у оквиру Престонице клултуре већ и свим осталим попут Обилазнице, реконструкције школа и изградње вртића, изградње Регионалног цвентра за дуално образовање, канализационе мреже у Турици и на Белој Земљи и путне инфраструктуре. Надамо се ускоро добрим вестима када је реч о изградњи котларнице Међај.Све ово јесу пројекти за које смо се борили и које ћемо одговорним управљањем и уз снажну подршку Владе и ресорних министарстава и реализовати, на задовољство свих грађана Ужица, закључује градоначелница.

Према речима Милоша Миливојевића директора ЈП “Ужице развој” већи део радова је завршен а у завршној фази су и радови на изради плафона и постављању керамике.

“Како је у питању комплексан пројекат имали су и непредвиђене радове које смо морали решавати у ходу. То је пре свега подземна вода која се појавила у подрумском простору и коју смо морали санирати и урадили смо додатну хидроизолацију, морали смо и да ојачамо челичном конструкцијом плочу куда је прошла вентилација и машинске инсталације. Такође, у самој сали пројектом је планиран раван плафон, а ми смо у складу са захтевима младих који ће овде највише и боравити урадили модеран  плафон са адекватном расветом. Све су то радови који су продужили рок али и утицали на вредност уговора”.

Филип Баралић директор Градског култунрог центра Ужице истиче да ће Градски културни центар после свих радова доживети потпуну трансформацију.

“На ово смо чекали годинама и питање је да ли би икада ово могли урадити да није пројекта Престоница културе. У питању су заиста обимни радови у целом објекту, почев од првог спрата па преко Велике сале, студија, Омладинског клуба. Ми ћемо сигурно и као Установа и као грађани Ужица бити поносни на овај простор, где ћемо моћи да организујемо и концерте и пројекције филмова, изложбе, промоције, свечане академије, сајмове. Верујем да је ова година прекретница у раду за Градски културни центар, јер ћемо оснажени и са додатним капацитетима моћи да грађанима пружимо нове и квалитетније садржаје”.

Упоредо са свим радовима одвијају се и припреме за све програмске садржаје са којима ће Градски културни центар представљати град у овој години.

Повезане Вести

Прочитај све вести