Откивен споменик на платоу првог ужичког кружног тока

Поводом стогодишњице ослобођења у Првом светском рату а у склопу израде новог плана урбаног идентитета Града, откривен је споменик о великој победи на платоу новоизграђеног кружног тока.

Споменик су открили Генерални секретар Предсеника Србије Никола Селаковић, Љубића Диковић Генерал у пензији и Градоначеник града Ужица Тихомир Петковић.

 

Споменик представља мајку(жену), која у једној руци држи круну, а у другој заставу. Споменик „Велика Србија“ на згради Владе, је по идеји краља Александра сачинио један од најпознатијих вајара тог времена Ђорђе Јовановић, крајем двадесетих година прошлог века. Плато кружног тока, на ком ће бити подигнут споменик висине 5м , израђен по урбанистичком решењу архитекте професора Владимира Лојанице.

“Поред својих функционалних предности, кружни облик трга симболише проток времена, а његова новоформирана морфологија и примењени елементи представљају метафору ужичке котлине и меандрирање Ђетиње кроз град. Сам терен кружног трга је покренут и симболизује природно окружење Ужица, града који се уздиже из котлине и израста из брда, пресеченог на два дела меандром Ђетиње. Фокално место трга, односно измештено тежиште композиције, заузима тематска, бронзана реплика скулптуре Велика Србија, вајара Ђорђа Јовановића, као алегоријска персонификација културно-историјских вредности. Највиша тачка скулптуре достиже висину од 7.25м у односу на коту улице, а тачна позиција новог тежишта дефинисана је у односу на приступ локацији – улаз у град и сагледавање са надвожњака. Сама употреба и примена материјала носи одређену врсту симболике и у вези је са природним окружењем града и његовим развојем. Трава означава природно окружење, клирит реку, гранит околне стене, бронза прогрес и развој индустрије, док светлосни ефекти персонификују савремене тенденције и дигитализацију.“

Повезане Вести

Прочитај све вести