Почели радови на изградњи археолошког парка у клисури Ђетиње

На  локалнтету доње Стапарске бање обележен почетак радова на изградњи реплике неолитског насеља. Реплика насеља, чији су остаци откривени на локалитетима Мале и Велике Градине у Стапарима, имаће по речима градоначелника Ужица Тихомира Петковића пет објеката урађених по уледу на оне који су на поменутим локалитетима у неолитском периоду постојали, као и један савремен објекат у коме ће бити сувенирница и простор намењен за одржавање радионица за децу. Осим тога, у насељу ће бити постављана и мини археолошка сонда за децу, стреличарски полигон као и низ других садржаја анимације за посетиоце.

 

Укупна вредност пројекта је 600 000 евра, где око 450 000 финансира Европска Унија док партнери на пројекту учествују са око 150 000 евра.

Учешће Града Ужица у овом пројекту је око 80 000 евра, од којих 2,5 милиона динара финансирају Развојна агенција Србије и Министарство културе, јер су препознали значај овог пројекта за валоризацију културног наслеђа и локално економски развој, а остатак средстава је обезбеђен у градском буџету.

 

Градоначелник Петковић je нагласио да ће археолошки парк, заједно са Старим градом представљати обогаћену туристичку понуду која ће обезбедити да знатно више туриста посети Ужице.

„Град Ужице ће поред средстава планираних пројектом уложити и 6 милиона динара у инфраструктурне радове на изградњи водовода и канализације на овој локацији, који ће омогућити изградњу и додатних угоститељских садржаја у Стапарској бањи“, рекао је Петковић.

“Парк ће бити конструисан по узору на савремене археолошке паркове у свету који су незаобилазне туристичке атракције, модерни центри за анимацију посетилаца и образовање грађана. Градиће се од материјала који су се користили у то време и занатском градњом за коју смо ангажовали све који поседују те старе вештине градње” , истакла је менаџерка пројекта Снежана Милисављевић из Регионалне развојне агенције Златибор.

Пројекат „Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја – NeoLIFE“ заједно реализују Град Ужице, Град Тузла, Средња уметничка школа Ужице и Општина Милићи. Пројекат кофинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, у оквиру финансијског Инструмента претприступне помоћи (IPAII). Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).

Повезане Вести

Прочитај све вести