Град Ужице издваја око13 милиона динара за пројекте „Удружимо се“

Ужички програм локалног партнерства „Удружимо се“ донео је грађанима веће укључивање у одлучивању и креирању градског буџета, као и трошењу средстава из пореза на имовину. Прошле године за ове намене издвојено је пет милиона динара, од којих је финансирано тринаест пројеката неформалних група грађана. Ове године опредељено је дупло више новца, односно десет милиона динара из градског буџета. Овај износ биће увећан за очекиваних три милиона динара, као подршка програма „Реформа пореза на имовину“ који финансира швајцарска влада, а спроводи „Хелветас”. 

Град Ужице препознат је као пример добре праксе у Србији у оквиру програма „Реформа пореза на имовину”, када је у питању укључивање грађана у трошење ових средстава. Програм је обезбедио даљу подршку уз додатно финансирање у износу од 150.000 швајцарских франака на нивоу целе Србије, где су 44 локалне самоуправе, учеснице програма,  имале могућност да конкуришу за ова средства.

„Ужице је практично било пионир у овом пројекту, а друге локалне самоуправе су крајем прошле године конкурисале за поменута средства по нашем моделу, што је била и инструкција од стране Програма. Посебно задовољство за нас, представља чињеница да су грађани прихватили овај концепт а Програм то препознао као пример добре праксе. И град Ужице је конкурисао за додатна средства, па верујемо да ћемо добити три милиона динара“, каже Миодраг Петковић, члан Градског већа задужен за финансије. 
 
Подсетимо, у 2019. години, грађани су предложили 19 пројеката, од чега је 13 прихваћено и финансирано. Реч је пројектима уређења мањих јавних површина који се односе на садржаје намење најмлађим суграђанима, нова и реконструкцију постојећих игралишта, места за одмор, шеталишта, излетишта и слично. Одобрени пројекти односили су се, како на градске, тако и на сеоске месне заједнице, а финансирани су у износу од 150.000 до 500.000 динара. Учешће грађана било је 10 процената и то путем волонтерског рада. 
 
 „Идеја је да грађани добију могућност да одлучују о пројектима у свом непосредном окружењу, а  који се финансирају од средстава прикупљених од пореза на имовину. Такође, волонтерски рад, као учешће грађана, даје додатну вредност и димензију целом концепту јер се на тај начин повећава осећај припадности и власништва над пројектима, које грађани предлажу, а самим тим се постиже њихова већа одрживост у будућности“.
 
  Имајући у виду велико интересовање грађана, град Ужице је за ову годину из буџета издвојио дупло више средстава а очекују се додатна средства од стране програма „Реформа пореза на имовину”. Идеја је да се јавни позив што пре распише, како би се процедура спровела до почетка грађевинске сезоне.

ЈП  Ужице Развој је учестовао у комисији за оцењивању стручности и квалитету пројекта као и надзором над извођењем радова .

Повезане Вести

Прочитај све вести