Кроз јавно-приватно партнерство до новог превозника у јавном градском и приградском превозу

У буџету Града Ужица опредељена су средства за решавање проблема у области саобраћаја. Члан Градског већа задужен за саобраћај, Будимир Вујовић наводи да се ускоро завршава Студија такси превоза, о којој су одржане две јавне расправе, а планирана је и њена јавна презентација пре него што одлука дође у скупштину.

Град Ужице је међу локалним саомуправама у којој јавни градски и приградски превоз функционише на најбољи и најефикаснији начин уз оптимална издвајања из градског буџета.

„У овој години нам истиче уговор са актуелним градским превозником, кренули смо у поступак избора новог, одабрали смо консултанте, а циљ нам је да се на дужи рок реши питање градског превоза кроз примену јавно-привантог парнтнерства. На тај начин решили би питање превоза у наредних 20 година.“- наводи Вујовић и напомиње да је у последњих неколико година услуга јавног градског и приградског превоза доведена на један висок ниво.

„Један од услова на конкурсу за новог превозника биће и да аутобуси буду са минимум евро 5 моторима. То је стандард који је и у Европи прихваћен као стандард високе класе заштите животне средине“- наводи Вујовић и додаје да неће бити оснивано акционарско друштво већ ће то бити друштво посебне намене које ће бити у власништву приватног партнера, али ће бити заштићена имовина и делатност на територији града од евентуално лошег пословања друштва ван Ужица.

Кружни токови код Ватрогасног дома на улазу у град

Са циљем побољшања квалитета ваздуха, Вујовић наводи да ће се радити и на убрзању саобраћаја: „Током ове године у плану је изградња новог кружног тока код Народног музеја.“

„У градском буџету за 2020. годину смо издвојили 25 милиона динара да покушамо нашим средствима да подигнемо капацитет паркирања у граду, а свакако је и даље отворен јавни позив за све који су заинтересовани за приватну инвестицију у сарадњи са градом за изградњу паркинг места“-рекао је Вујовић.

Јавна гаража

По први пут у Ужицу ће бити подељена бесплатна паркинг седишта за децу рођену у овој години, поред седишта родитељи ће добити и обуку за монтажу и коришћење истих. Седишта су намења за децу која имају од 9 до 36 килограма, тако да могу дуже да се користе.

Повезане Вести

Прочитај све вести