Završena izgradnja dečijeg igrališta na Megdanu

U okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se“, završena je izgradnja dečijeg igrališta na Megdanu za koju su se građani izjasnili glasanjem preko aplikacije koja je bila postavljena na sajtu Grada Užica.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević izgradnja dečijeg igrališta na Megdanu rezultat je potrebe sugrađana da preurede ovaj prostor i da ga prilagodne našoj deci.

„Sadržaj dečijeg igrališta upotpunjen je sa mobilijarom koji je postavljen i nadam se da će deca ovaj prostor maksimalno koristiti. Ono što želimo deci da poručimo je da se igraju ovde, da budu zadovoljni, srećni, ali i da čuvaju ovaj prostor, ovo igralište jer njihove mame i tate su učestvovali u izgradnji ovog igrališta i napravili zajedno za sve njih jedan poseban kutak za igru.“

„Danas smo videli da su deca već krenula da koriste igralište i mi možemo da im poručimo da je naše najveće zadovoljstvo videti njihov osmeh, sreću i da uživaju u ovom igralištu koje su zajedno sa sredstvima njihovih roditelja i grada Užica obezbedili i omogućili im da dalje nastave ovde da se igraju“ rekla je gradonačelnica.

Gradonačelnica je navela da su naši sugrađani u prethodnom periodu glasali za projekte koji su u Programu „Udružimo se“. Veliki deo njih se, prema njenim rečima, izjasnio da podržavaju projekat izgradnje dečijeg igrališta na Megdanu, kao i projekat delimične rekonstrukcije Malog parka, gde se takođe radovi privode kraju.

Vrednost projekta izgradnje dečijeg igrališta na Megdanu je oko 5 miliona dinara, od kojih je 2,6 miliona dinara godišnja nagrada koju je Grad Užice dobio od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave (projekat Udružimo se u okviru programa „Reforma poreza na imovinu“ i RELOF-a, koje finansira švajcarska Vlada), zatim 960.000 dinara je od nagrade koja je dodeljena Gradu od Stalne konferencije gradova i opština iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), a preostala sredstva su iz budžeta Grada Užica.

Član Gradskog veća Miodrag Petković zahvalio se svim sugrađanima koji su uzeli učešće u projektu „Udružimo se“ prošle godine, za koji je Užice i dobilo ovu nagradu.

„Doneli smo i potrebne odluke i ulazimo u realizaciju novih 18 projekata kroz koncept Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“. Nisu to u finansijskom i građevinskom smislu veliki projekti, ali ono što je važno je da su pre svega želja naših sugrađana da u svom neposrednom okruženju realizuju projekte koji su njima značajni i koji se realizuju iz sredstava poreza na imovinu koji naši sugrađani plaćaju“- naveo je Petković.

„U ovoj godini imamo planirano 13 miliona dinara za 18 projekata, 10 miliona dinara je obezbeđeno iz gradskog budžeta, a 3 miliona dinara je obezbeđeno iz Programa „Reforma poreza na imovinu“ koji takođe finansira Švajcarska vlada.  Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ je dobar primer na nivou Srbije i neke lokalne samouprave pokušavaju ove i sledeće godine da u svojim sredinama implementiraju sličan model kao što smo mi uradili u Užicu. Kroz ovaj projekat, ali i sve druge aktivnosti Gradske uprave prepoznali smo želje i potrebu naših sugrađana za ovakvim sadržajima. Deo tih aktivnosti realizujemo kroz Užički program lokalnog partnerstva, prošle godine smo imali 12 projekata, ove godine ćemo imati 18. Za oko 2 godine realizovaćemo 30 malih ideja. Trudićemo se da, u skladu sa realnim finansijskim mogućnostima, i drugi delovi grada dobiju ovakve sadržaje“ – istakao je Petković.

Повезане Вести

Прочитај све вести